Ελλάδα|12.08.2024 21:55

Φωτιά: Η διαδρομή της πύρινης λαίλαπας από τον Βαρνάβα μέχρι το Χαλάνδρι – Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Newsroom

Η φωτιά που ξεκίνησε να καίει την Κυριακή (11/8) στον Βαρνάβα και έκτοτε εξαπλώνεται στη βορειοανατολική Αττική εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε μια έκταση 15.000 στρεμμάτων.

Από τον Βαρνάβα πέρασε στο Γραμματικό και σε Αφίδνες, Σουφάνι, Πευκόφυτο, Μαραθώνας, από κεί μεταπήδησε στη Νέα Μάκρη και έφτασε στο Δαμασάρι Ραφήνας, Διώνη, Ντράφι και Καλλιτεχνούπολη.

Επίσης οι κατέκαψαν την Νέα Πεντέλη, το Νταού Πεντέλης, το Πάτημα Βριλησσίων αλλά και Χαλανδρίου και πλέον κινδυνέυει και ο Γέρακας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN η συνολική περίμετρος της πυρκαγιάς στην οποία επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα αλλά και εκατοντάδες με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας ξεπερνά τα 15 χιλιάδες στρέμματα. Οι αναζωπυρώσεις έχουν ξεπεράσει τις 100.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα

Την ώρα που η φωτιά καίει για δεύτερο 24ωρο η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και τη Δευτέρα η πυρκαγιά έκαψε περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητα τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Ενδεικτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες της NASA που αποτυπώνουν τα σημεία του πύρινου μετώπου, το οποίο διαρκώς εξαπλώνεται.

φωτιάφωτιά τώραφωτιά Βαρνάβαειδήσειςειδήσεις τώρα