Ελλάδα|13.08.2024 14:07

Σέρρες: Καίει για 26η ημέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Newsroom

Με απόγνωση βλέπουν οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής στις Σέρρες, τη φωτιά που καίει για 26η μέρη το παρθένο δάσος στο όρος Όρβηλος. Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει καμία προσπάθεια κατάσβεσης.

Καμία προσπάθεια κατάσβεσης

Εδώ και πέντε ημέρες δεν γίνεται καμία προσπάθεια κατάσβεσης, καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στη Voria.gr, ζητώντας επιτακτικά την αποστολή εναέριου μέσου για να περιοριστεί το μέτωπο.

Μάλιστα, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση πυρκαγιά στην Ελλάδα φέτος, με την καμένη γη να υπολογίζεται σε 26.000 στρέμματα. Το απόγευμα, δε, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγκίστρου με στόχο να σταλεί «ηχηρό μήνυμα» στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

«Μέχρι πριν πέντε ημέρες πετούσαν (σ.σ. εναέρια μέσα), γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, εδώ και πέντε μέρες όμως βλέπουμε ότι ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Όρβηλος, δεν γίνεται απολύτως καμία προσπάθεια. Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σιντικής. Ο ίδιος εξηγεί πως τις πρώτες ημέρες της φωτιάς κάηκε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών και αυτή τη στιγμή το μέτωπο πλησιάζει στο Άγκιστρο και καίει κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

«Το πευκοδάσος στο Αχλαδοχώρι κάηκε, τελείωσε, τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά, η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» λέει ο κ. Τάτσιος αγανακτισμένος. «Δεν μπορεί το Άγκιστρο που είναι από τα πιο τουριστικά μέρη στην Ελλάδα να βλέπει μια φωτιά χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος επί πέντε ημέρες. Η εστία είναι γύρω στο 1 χλμ, πριν τέσσερις ημέρες κάπνιζε μόνο και αυτή τη στιγμή έχει ξαναφουντώσει, το μέτωπο είναι μεγάλο και το βλέπουμε να κατεβαίνει» προσθέτει.

Γιατί δεν πλησιάζουν επίγειες δυνάμεις

Δύο είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιντικής, για τους οποίους δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις. Αφενός το δύσβατο της περιοχής που δυσχεραίνει τη μετάβαση των κατασβεστικών δυνάμεων και αφετέρου η ύπαρξη πολεμικού υλικού στο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, που έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυνται συνέχεια βλήματα και νάρκες.

«Ήρθαν δασοκομάντος αλλά όταν πλησιάζουν στη φωτιά και ακούν εκρήξεις έχουν εντολή να φύγουν, για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες» σημειώνει ο κ. Τάτσιος, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη να σταλούν εναέρια μέσα στο μέτωπο. «Η πυροσβεστική εκεί που μπορεί να κάνει αντιπυρική ζώνη θα μπορέσει να την πιάσει, αλλά δεν είναι σωστό να μην υπάρχει μέριμνα. Μίλησα με τον υπουργό (σ.σ. Πολιτικής Προστασίας), μου είπε ότι έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα, χθες μάλιστα υπήρξε και το θέμα με την Αττική. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει το κράτος, θέμα του υπουργείου είναι να έχει και τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα. Ξέραμε όλοι από τον χειμώνα, μας ειδοποιούσαν ότι θα έχουμε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρία, οπότε θέλαμε να έχουμε την υποστήριξη» τονίζει ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν, την περιορίζουν τη φωτιά, γιατί αν δεν πατήσει πόδι πυροσβέστη η φωτιά δεν σβήνει. Το κράτος όμως δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, για αυτό χτυπάμε το καμπανάκι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι».

Η αποναρκοθέτηση, οι δίοδοι διαφυγής και οι χρηματοδοτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19.00 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Αγκίστρου για να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Με το εν λόγω ψήφισμα ο δήμος θα διαμαρτυρηθεί επιπλέον για τη μη ένταξή του στους 192 δήμους που έλαβαν χρηματοδότηση για πυροπροστασία, για την αποναρκοθέτηση της περιοχής καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον διόδων διαφυγής από τους οικισμούς.

«Πώς ζητούν από μας, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον δήμο, να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες - που μας την έχουν δώσει με νόμο πλέον αυτή την ευθύνη - όταν δεν μας έχουν στις χρηματοδοτήσεις για αυτή τη δουλειά;» διερωτάται ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Επίσης υπάρχουν θέματα με διόδους διαφυγής των χωριών μας. Όταν το Αχλαδοχώρι έχει μόνο έναν δρόμο πρόσβασης και δεν έχει άλλη έξοδο διαφυγής, αν η φωτιά ήταν από κάτω και όχι από πάνω αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για νέο Μάτι. Για αυτό θα ζητήσουμε στη σημερινή διαμαρτυρία να φτιάξει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με δικά του χρήματα τη διασύνδεση Αχλαδοχωρίου-Αγκίστρου, έτσι ώστε και τα δύο χωριά να αποκτήσουν κι άλλη δίοδο διαφυγής».

Αναφορικά με το πολεμικό υλικό επισημαίνει: «Η αποναρκοθέτηση των αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων των πολέμων πρέπει κάποτε να γίνει. Πριν 20 χρόνια ξανακάηκε η περιοχή και τότε η δικαιολογία ήταν η ίδια. Είκοσι χρόνια μετά έχουμε την ίδια δικαιολογία; Αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα του 2024. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με σοβαρότητα» καταλήγει ο κ. Τάτσιος.

φωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώραπυρκαγιάΣέρρες