Ελλάδα|13.08.2024 15:00

Φωτιά στην Αττική: Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πόσα εναέρια επιχειρούσαν ανά μέρα - Ο πίνακας

Newsroom

Ανακοίνωση με την οποία παραθέτει στοιχεία για τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στη φωτιά στην Αττική εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, λίγη ώρα μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και την καταγγελία Κασσελάκη.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα Αττικής, επιχείρησαν:

  • Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)
  • Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα)
  • Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)

Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά "σε κύκλους". Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.

Χθες Δευτέρα, 12 Αυγούστου, το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα».

Η Πυροσβεστικά παραθέτει και πίνακα για τα εναέρια μέσα που πετούσαν χθες (12/8) το απόγευμα:

Η ανάρτηση Κασσελάκη με την επιστολή Κεδίκογλου

«Επειδή κατά την επίσκεψή μου στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας είδα ο ίδιος στο σύστημα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Τομεάρχη μας Συμεών Κεδίκογλου, προχώρησε στο παρακάτω επίσημο αίτημα.

Γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Υπόψιν Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Β. Κικίλια

Αξιότιμε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επίσκεψής μας, στις 12/08/2024, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου, όπου είχαμε ενημέρωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την έναρξη της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 32 εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Ωστόσο, τόσο από ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης, όσο και από μαρτυρίες κατοίκων, αμφισβητείται ο αναφερόμενος αριθμός των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν.

Για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού που δικαιούται να γνωρίζει, σας μεταφέρω, ως αρμόδιος Τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και προσωπικά του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, όπως μας χορηγηθεί το υλικό από το σχετικό καταγραφικό σύστημα, καθώς και το αρχείο με τις σχετικές άδειες πτήσεων, από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Αττική, μέχρι και τις 21:30, οπότε και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν λόγω σκότους.

Προτιθέμεθα να ζητήσουμε τα στοιχεία και διά της κοινοβουλευτικής οδού, ωστόσο επειδή αυτή είναι μία πιο χρονοβόρα διαδικασία, ζητούμε άμεσες απαντήσεις που η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει.

Ευχαριστώ και αναμένω,

Συμεών Κεδίκογλου

Βουλευτής Ευβοίας

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για το πύρινο μέτωπο στο liveblog του ethnos.gr

πυροσβεστικήειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςφωτιάΣΥΡΙΖΑ