Ελλάδα|15.08.2024 13:24

Δεκαπενταύγουστος: Με λαμπρότητα οι εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα - Σκηνές κατάνυξης στην Τήνο

Newsroom

Με λαμπρότητα γιορτάζεται σε όλη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου, μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού». Λιτανίες και προσκυνήματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Κατάνυξη στην Τήνο

Πλήθος πιστών για μια ακόμη χρονιά συνέρρευσε στην Τήνο για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγία. Κοσμοσυρροή και κατάνυξη είναι το κλίμα επικρατεί σήμερα στο νησί ενώ η περιφορά του Επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σε ολόκληρη την πόλη δημιούργησαν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση. 

Ο ναός της Παναγιάς της Τήνου είναι στολισμένος με σημαίες, ενώ χιλιάδες πιστών, πολλοί εξ αυτών γονατιστοί, όπως κάθε χρόνο ανηφορίζουν και σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια τον δρόμο προς το Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας.

Παράλληλα, στο λιμάνι του νησιού έγιναν και γιορτασμοί με το Ναυτικό να τιμά αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» στο λιμάνι ανήμερα της Παναγιάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στελέχη της κυβέρνησης και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ώστε να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, με τις αναφορές στους πυρόπληκτους της Αττικής να πρωτοστατούν.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι εορτασμοί στην Παναγία Σουμελά

Όπως αναφέρει το ΟPEN, στο ιερό σύμβολο για τους Ποντίους, την Παναγία Σουμελά στο Όρος Βέρμιο στην Καστανιά στη Βέροια από το πρωί συρρέουν εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, η οποία με θαυματουργό τρόπο βρέθηκε από την Αθήνα στα υψώματα της Τραπεζούντας.

Φέτος, δε θα τελεστεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα καθώς δε δόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές για τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά για την Παρασκευή 23η Αυγούστου, που είναι τα εννιάμερα της Παναγίας.

Δεκαπενταύγουστοςειδήσεις τώραγιορτήΠαναγία ΣουμελάΤήνος