Δεκαπενταύγουστος στα αποκαΐδια: «Αυτά τα ρούχα έμειναν, αυτή είναι η περιουσία μου» - Σε απόγνωση δεκάδες πυρόπληκτοι
NewsroomΗ γιορτή του Δεκαπενταύγουστου βρίσκει τους κατοίκους της βορειανατολικής Αττικής σε απόγνωση μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή (11/8) το μεσημέρι από τον Βαρνάβα, κατέκαψε 100.000 στρέμματα γης, στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα και έκανε στάχτη σπίτια και επιχειρήσεις.
Κόποι μιας ζωής έγιναν παρανάλωμα μέσα σε λίγα λεπτά. Επιχειρήσεις, σπίτια, περιούσιες που έφτιαξαν με τα χρόνια οι παππούδες, οι πατεράδες τους και οι ίδιοι, είναι πια παρελθόν.
Κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού. Συγκεκριμένα έχουν κάνει 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.
- Από την αυτοψία προέκυψε πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα.
- Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92 κτίρια, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους. Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.
Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες όλων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από τα κλιμάκια των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου ακολούθως να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
Από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:
- Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων 8 αφορούν θερμοκήπια, μια φυτώριο και μια κτηνοτροφική μονάδα. Άπασες υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά και θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 έως 4.000 ευρώ.
- Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 19 επιχειρήσεις. Εξ αυτών θα λάβουν πρώτη (προσωρινή) αποζημίωση κατηγορίας από 2.000 έως 4.000 ευρώ οι 9. Να σημειωθεί ότι 7 από τις εταιρικές μονάδες βρέθηκαν κλειστές ή δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, και θα επανελεγχθούν την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ενώ για μια εξ αυτών ελέγχεται η άδεια λειτουργίας.
«Αυτά τα ρούχα μου έμειναν αυτή είναι η περιουσία μου»
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν στη φωτιά συγκλονίζουν. Ο κύριος Γιάννης μιλά στο OPEN με απελπισία καθώς έχασε τα πάντα στη φωτιά. «Αυτά τα ρούχα μου έμειναν, και αυτή είναι η περιουσία μου τώρα, τίποτε άλλο. Ότι είχα κάηκε».
«Αυτό το σπίτι είναι το μόνο σπίτι που είχα και δεν το έχω. Άστεγη σε αυτή την ηλικία» ανέφερε η κ. Κατερίνα.
Τεράστια η οικολογική καταστροφή - Περιοχές θα ερημοποιηθούν
«Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε ζήσει να έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική. Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στην χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της ΒΑ Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981», είπε αρχικά.
Αναφορικά με το εάν αποκαθίσταται η φύση: «Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στην ΒΑ Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. Που σημαίνει ότι κάποια δεν έχουν πια την δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».
«Στην Πεντέλη έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες. Τα ζώα σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη μετά από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν», σημείωσε.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες