Ελλάδα|15.08.2024 22:41

Φωτιά: Αττική ώρα μηδέν - Οικολογική τραγωδία μετά τις πυρκαγιές

Newsroom

Αττική ώρα μηδέν: Μία οικολογική τραγωδία χτυπάει εκατομμύρια κατοίκους στην Αττική. Για ακόμη μια φορά, η φωτιές έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, ανάμεσά τους και σημαντικές δασικές εκτάσεις.

Συρρικνώνεται το δασικό απόθεμα

«Το να χάνεις πάνω από το ένα τρίτο των δασών σου σε 8 χρόνια είναι κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό γιατί αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα καταστρέψουμε τα περισσότερα από τα μισά», ανέφερε στο OPEN ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι φωτιές των τελευταίων ετών έχουν συρρικνώσει σε ανησυχητικό βαθμό το δασικό απόθεμα της Αττικής. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη. Και πολλά από αυτά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες ίσως να μην αναγεννηθούν ποτέ.

«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση στη συχνότητα, την έκταση και την ένταση των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, και κάλεσε σε αλλαγή σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Μέσα σε 8 χρόνια, μια έκταση ίση περίπου με αυτή της Σιγκαπούρης, έχει γίνει στάχτη. Το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, αποτελεί παρελθόν. Και πέρα από την ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας στις πληγείσες περιοχές, ελλοχεύει ο κίνδυνος πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές.

φωτιά τώραφωτιάφωτιά Βαρνάβαπλημμύρεςειδήσεις τώρα