Ελλάδα|18.08.2024 06:28

Η Χαλκιδική σε κλοιό... υπερτουρισμού: Μαζικός αλλά όχι ποιοτικός τουρισμός; Μικρά τα οικονομικά οφέλη

Newsroom

Την ώρα που η αθρόα αύξηση τουριστών σε δημοφιλείς παραλίες της Ισπανίας φέρνει τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις, ελληνικά νησιά και Χαλκιδική βρίσκονται σε κλοιό... υπερτουρισμού.

Τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είναι μόλις 115.000 και σήμερα έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ., με αποτέλεσμα η πίεση στις πεπαλαιωμένες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης να είναι τεράστια.

«Υπερβολική ζήτηση νερού σε σχέση με πέρυσι»

Εξαιτίας του υπερτουρισμού η ζήτηση νερού είναι υπερβολική σε σχέση με πέρυσι και ο δήμος κρούει καμπανάκι εν όψει της συνέχειας της τουριστικής σεζόν. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή υπερβολική ζήτηση του νερού. Είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι η ζήτηση με φυσική συνέπεια να ζοριζόμαστε να υδροδοτήσουμε όλα τα σπίτια και όλες τις μονάδες» ανέφερε στο OPEN η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

«Κύριο μέλημα είναι η βελτίωση των υποδομών»

Οι διακοπές υδροδότησης είναι συχνές ενώ οι νέοι οικισμοί που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια δεν διαθέτουν ούτε βιολογικό καθαρισμό. Η Χαλκιδική εκπέμπει SOS λόγω υπερτουρισμού και η βελτίωση των υποδομών είναι κάτι που επείγει όπως λένε και πολλοί φορείς. «Το πρώτο και το κύριο είναι βελτίωση των υποδομών» εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Πρόβλημα και η διαχείριση των σκουπιδιών

Σημαντικό πρόβλημα όμως εκτός από την αυξημένη ζήτηση για νερό εξαιτίας του υπερτουρισμού είναι και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. «Τον Γλαρόκαβο τον καθαρίσαμε τρεις φορές αλλά οι άνθρωποι που πάνε εκεί δεν το σέβονται» επεσήμανε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Μαζικός αλλά όχι ποιοτικός τουρισμός

Οι φορείς της Χαλκιδικής κάνουν λόγο για μαζικό αλλά όχι ποιοτικό τουρισμό με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να μην έχουν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο OPEN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος: «Η οικονομική κρίση είναι παντού. Είτε λέγονται Βαλκάνια, είτε λέγεται Ευρώπη. Άρα έχει συρρικνωθεί το εισόδημα της κάθε οικογένειας και ο καθένας προσπαθεί να κάνει οικονομικά διακοπές».

Χαλκιδικήειδήσειςυπερτουρισμόςτουρισμόςειδήσεις τώρα