Ελλάδα|20.08.2024 11:16

Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Χωρίς άδεια λειτουργίας τα μηχανήματα – Τι είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας

Newsroom

Σοκ επικρατεί στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής μετά το θάνατο του 19χρονου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από παιχνίδι λούνα παρκ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να καταλήξει παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών. Μάλιστα η δήμαρχος Κασσάνδρας προχώρησε σε μια αποκάλυψη «βόμβα», λέγοντας πως το λούνα παρκ, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας και ότι ο Δήμος είχε προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της εγκατάστασης. Πρόκειται επί της ουσίας για τη διαδικασία που απαιτείται για να εκδοθεί άδεια.

Τι είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε πως «πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness». Ωστόσο, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί  η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα.Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» επανέλαβε.

«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», διερωτήθηκε η ίδια σε άλλη της συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

Το χρονικό του θανάτου του 19χρονου

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται πως έσπασε το κάθισμα στο οποίο καθόταν ο άτυχος 19χρονος, ο οποίος εκσφενδονίστηκε και έπεσε με το κεφάλι στο πάτωμα, κάτι που επιβεβαίωσε ο και ο αδερφός του.

Την ίδια στιγμή, το OPEN έφερε στο φως συγκλονιστική μαρτυρία από το δυστύχημα: «Ήμουν μπροστά στο παιχνίδι, ακούσαμε ένα πολύ δυνατό θόρυβο και είδαμε τα παιδιά να πετάγονται προς τα πίσω. Είχε κόσμο μέσα στο παιχνίδι. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τραβήξω τα παιδιά μου πιο κάτω γιατί φοβήθηκα μην πεταχτούν κομμάτια από το μηχάνημα και τραυματιστούν τα παιδιά», ανέφερε αρχικά ο μάρτυρας.

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Και μετά τρέξαμε απευθείας πάνω στο παιδί. Ο ένας αδερφός ήταν μαζί με το παιδί, μπροστά στη μητέρα και του μικρού αδερφού τους. Μέσα σε δευτερόλεπτα έγιναν όλα. Ακόμα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω».

Ενώ για τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, ο οποίος συνελήφθη μετά το τραγικό περιστατικό, είπε: «Είμαι χρόνια εδώ παραθεριστής. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας σοβαρός επιχειρηματίας, τα συντηρεί, τα προσέχει. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, όλα τα παιδιά τα βλέπει σαν δικά του. Δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτόν τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάτι από κάποια συντήρηση. Δεν ήταν εδώ όταν έγινε το συμβάν».

Μια γυναίκα, κάτοικος της περιοχής πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το καρεκλάκι έχει σπάσει στη μέση και φαινόταν αρκετά σκουριασμένο».

«Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε»

Τραγική ειρωνεία, είναι το γεγονός ότι το σοκαριστικό δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια του 19χρονου και του αδερφού του. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αδερφός του άτυχου νεαρού περιέγραψε τα όσα συνέβησαν:

«Είμαστε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο»

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος», σημείωσε.

Μάλιστα, ο αδερφός του 19χρονου φέρεται να  δήλωσε ότι ο χειριστής είπε στους δυο τους όταν έμπαιναν στο παιχνίδι: «Ανεβείτε γιατί θα γίνει χαμός, θα το βάλω πολύ δυνατά».

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Ο χειριστής αναζητείται να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου, ενώ διερευνάται η νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησης και του μηχανήματος. Πάντως, μιλώντας στο OPEN, ο κοινοτάρχης Πευκοχωρίου ανέφερε πως το λούνα παρκ λειτουργούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή και πως δεν είχαν τεθεί ζητήματα ασφαλείας κατά το παρελθόν.

Χαλκιδικήλούνα παρκθάνατοςειδήσεις τώρα