Ελλάδα|20.08.2024 17:49

Πευκοχώρι Χαλκδικής: Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου για το λούνα παρκ: «Θα τους φάμε ζωντανούς»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συνεχείς οι εξελίξεις γύρω από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Πευκοχώρι Χαλκιδική, όπου 19χρονος σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της μητέρας και των αδελφών του ενώ διασκέδαζε σε παιχνίδι λούνα παρκ, καθώς εκσφενδονίστηκε από το κάθισμά.

Ο υπεύθυνος του πάρκου συνελήφθη, ενώ ο χειριστής του μηχανήματος ο οποίος εξαφανίστηκε για πολλές ώρες μετά το συμβάν, παραδόθηκε. Συγγενείς και φίλοι του άτυχου Γιάννη είναι απαρηγόρητοι. Ζητούν δικαίωση και αύριο ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν για πάντα τον 19χρονο.

 «Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα»

Ο πατέρας του άτυχου νεαρού μιλώντας στο STAR, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. «Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (σ.σ. το λούνα παρκ). Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μοναδικός υπεύθυνος ο δήμος για την άδεια και τη λειτουργία του λούνα παρκ»

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για την τραγωδία στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκίδας στον Δήμο Κασσάνδρας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην δήμαρχο της περιοχής Αναστασία Χαλκιά, η οποία ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως «πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση στο notifybusiness δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου».

Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας στις συγκεκριμένες δηλώσεις τονίζει πως: «Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Τι είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε πως «πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness». Ωστόσο, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί  η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα.Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» επανέλαβε.

«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», διερωτήθηκε η ίδια σε άλλη της συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

ειδήσειςλούνα παρκΧαλκιδικήειδήσεις τώρα