Ελλάδα|20.08.2024 22:00

Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Σάπια σίδερα στήριζαν το μοιραίο κάθισμα - Ούτε πέρυσι είχε άδεια το λούνα παρκ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Αποκαλυπτική είναι η αυτοψία του OPEN στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου στη Χαλκιδική όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρόνος Γιάννης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Τα σίδερα στα οποία στηριζόταν το μοιραίο κάθισμα είναι απολύτως σκουριασμένα.

Μετά από την αυτοψία που πραγματοποίησαν τα αρμόδια κλιμάκια του λούνα παρκ έχει πλέον σφραγιστεί, ενώ το κάθισμα είναι σκεπασμένο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Τσολναρά, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως στο εν λόγω πάρκο υπήρχε σοβαρό θέμα ασφάλειας.

Για τον λόγο αυτό το πάρκο λειτουργούσε χωρίς άδεια από τον δήμο από τον Μάιο, ενώ σε απόσταση μόλις 200 μέτρων υπάρχει ακόμα ένα λούνα παρκ που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, το οποίο επίσης δεν έχει άδειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τα μηχανήματα του λούνα παρκ δεν είχαν ούτε πέρυσι λάβει πιστοποίηση για την καταλληλότητά τους διότι, όπως φαίνεται, ήταν τουλάχιστον από πέρυσι ακατάλληλα για χρήση, ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Τσολναρά το μοιραίο μηχάνημα δεν είχε καν δηλωθεί ότι υπάρχει.

Το χρονικό της τραγωδίας στο λούνα παρκ

Ο άτυχος νεαρός ανέβηκε στο φονικό παιχνίδι μαζί με τον 16χρονο αδερφό του και όταν έσπασε το κάθισμα ο 19χρονος εκτοξεύτηκε και χτύπησε θανάσιμα το κεφάλι του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής, ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του αδελφού του θύματος.

«Ήμουν με τον αδελφό μου στο ίδιο παιχνίδι. Καθόμουν ακριβώς δίπλα του. Φαίνεται πως ήταν κακοσυντηρημένα παιχνίδια. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Με το που έσπασε το κάθισμα. Ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος», είναι η συγκλονιστική περιγραφή του αδερφού του θύματος που είδε τον Γιάννη να χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια του.

Συγκλονίζει η οικογένεια του θύματος

Τραγική φιγούρα η μητέρα των παιδιών, η οποία ήταν μπροστά στο συμβάν, ανήμπορη να βοηθήσει. Από την πλευρά του, ο πατέρας του 19χρονου ξεσπά: «Γλίτωσε το δεύτερο παιδί μου, κατα λάθος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχασα τον γιο μου άδικα. Ψάξτε να βρείτε τον Δήμαρχο που έδινε άδειες σε αυτά τα σάπια μηχανήματα, τα κακής ποιότητας και διαλυμένα μηχανήματα. Είναι έγκλημα αυτό που έγινε σήμερα. Βρείτε τους γιατί θα τους βρω εγώ»!

Η γιαγιά του 19χρόνου συγκλονίζει μιλώντας στο OPEN. Αρνείται να πιστέψει ότι ο εγγονός της έχασε της ζωή του τόσο άδικα. «Πήγανε να παίξουν στο λούνα παρκ…. Έφυγε άδικα αυτός είναι ο μεγαλύτερος πόνος».

Σύμφωνα με την τοπική κοινωνία το λούνα παρκ λειτουργούσε στην περιοχή περισσότερα από 20 χρόνια. Ο χώρος σφραγίστηκε από την αστυνομία ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην εισαγγελέα, οι δύο συλληφθέντες για την τραγωδία. Πρόκειται για τον 21χρονο χειριστή του παιχνιδιού, πάνω στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος και για τον 58χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Οι ευθύνες για το δυστύχημα

Η δήμαρχος Κασσάνδρας μιλώντας στο OPEN υποστήριξε ότι ο δήμος είχε ενημερωθεί από την αστυνομία στις 12 Ιουλίου ότι η επιχείρηση δεν είχε λάβει άδεια λειτουργίας και για αυτό ξεκίνησε τη διαδικασία του ελέγχου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων ενώ προβλεπόταν και σφράγισμα της επιχείρησης. Όπως λέει η δήμαρχος, δεν πρόλαβε να το πράξει ποτέ, επικαλούμενη υποστελεχωμένο τμήμα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι; Αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει;. O Δήμος σύμφωνα με την αρμόδια ΚΥΑ, απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία», υποστήριξε

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι μοναδική αρχή για την χορήγηση αδειών και την τήρηση της νομιμότητας είναι ο Δήμος. Μιλώντας στο OPEN ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει σφραγίσει το λούνα παρκ.

«Αν υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή, δηλαδή προβλήματα που δεν μπορούν να αρθούν – και το γράφει ξεκάθαρα αυτό η νομοθεσία – προφανώς ναι, υπάρχει διακοπή της λειτουργίας της δραστηριότητας αυτής γιατί ακριβώς συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως ζητά από τον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες στο Δήμο Κασσάνδρας.

θάνατοςλούνα παρκΧαλκιδικήειδήσεις τώρα