Ελλάδα|20.08.2024 06:35

Λειψυδρία και στην Αττική: Οι παραγωγοί σύκου εκπέμπουν SOS για την κατεστραμμένη παραγωγή

Newsroom

Το 2024 αναμένεται να καταγραφεί ως το θερμότερο καλοκαίρι ως τώρα. Σε συνδυασμό με έναν από τους πιο ζεστούς και άνομβρους χειμώνες που προηγήθηκε, διογκώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στην Αττική ενώ οι παραγωγοί σύκου εκπέμπουν SOS καθώς η φετινή τους παραγωγή έχει καταστραφεί. Συγκριμένα, δεκάδες τόνοι σύκου Μαρκοπούλου βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος εξαιτίας της λειψυδρίας. Οι παρατεταμένοι καύσωνες καταπόνησαν τα δέντρα και οι καρποί έπεσαν. Η ζημιά κυμαίνεται, σύμφωνα με τους παραγωγούς από 70% μέχρι 90%.

Οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις

Η ετήσια παραγωγή μιας συκιάς στο Μαρκόπουλο έφτανε τα προηγούμενα χρόνια τα 200 κιλά. Φέτος δεν θα ξεπεράσει, στην καλύτερη, τα 70 κιλά. Η καρπόπτωση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η ζημιά προκλήθηκε από την παρατεταμένη ζέστη του Ιουνίου ενώ οι σπάνιες βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι ανύπαρκτες την άνοιξη καταπόνησαν ακόμα περισσότερο τα δένδρα.

Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όπως συνέβη και σε άλλες περιφέρειες. Η αυτοψία έχει γίνει από τον Ιούνιο αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.

λειψυδρίαειδήσειςσύκαΜαρκόπουλοειδήσεις τώρα