Ελλάδα|21.08.2024 09:25

Δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Άλλαξαν θέση στο 19χρονο την τελευταία στιγμή – Αναζητούνται ευθύνες για το δυστύχημα

Newsroom

Διαρκείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του 19χρονου σε λουνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι όπου επέβαινε και έπεσε με το κεφάλι στο πάτωμα. Σήμερα, συγγενείς και φίλοι στη Βέροια θα πουν το τελευταίο «αντίο» στο νεαρό, την ώρα που αναζητούνται ευθύνες αναφορικά με το λούνα παρκ, στο οποίο έχει διαπιστωθεί πλήθος παραβάσεων.

Το χρονικό του σοκαριστικού δυστυχήματος

Το αγόρι με καταγωγή από τη Βέροια έκανε τις διακοπές του στη Χαλκιδική, μαζί με τη μητέρα και τους δύο αδελφούς του. Το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες (Crazy Dance) ήταν μοιραίο, όταν το κάθισμα ξεκόλλησε και ο νεαρός εκσφενδονίστηκε στο έδαφος. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. 

Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του άτυχου νεαρού κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως ο χειριστής του παιχνιδιού τους άλλαξε θέσεις: «Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη».

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε.

Προσωρινά ελεύθεροι ιδιοκτήτης και χειριστής

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην εισαγγελέα, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού.  Υπενθυμίζεται ότι ο χειριστής μετά το περιστατικό εξαφανίστηκε, χωρίς καν να σταματήσει το μηχάνημα. Αναζητούταν μέχρι που παρουσιάστηκε μόνος του στο Α.Τ Κιλκίς, μετά από ώρες.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος, με τον οποίο παραπέμφθηκαν και θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση.

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος»

O πατέρας του 19χρονου βρισκόταν στην Αθήνα για δουλειά, όταν έμαθε ότι σκοτώθηκε ο γιος του στο λούνα παρκ,. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star: «Σάπια, ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στον δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση. Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι... Θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς. Εγώ την υπόθεση θα τη φτάσω μέχρι το Μαξίμου. Θα τους διαλύσω...».

Στο μεταξύ, η οικογένεια του 19χρονου δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, πως «θα πάει μέχρι τέλους» την υπόθεση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα και ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο δυστυχώς αμαυρώνει, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους της επιχείρησης, αλλά ακόμα και ταυτόχρονα τις τοπικές αρχές. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και στη μνήμη του παιδιού αλλά και για την υποστήριξη της κατηγορίας για την ίδια την οικογένεια, είναι να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέτρα και ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και αυτό θα συμβεί, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου, Νικολάος Πετρίδης.

«Πέρα των προφανών ευθυνών της επιχείρησης οι οποίες κατά τη θέση της υποστήριξης κατηγορίας είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και κατ΄ ουσίαν πρόκειται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, θα ζητήσουμε την απόδοση ευθυνών και κατά διοικητικών παραγόντων ΟΤΑ οι οποίοι, όχι μόνο αμέλησαν αλλά με τις πλημμέλειες τόσο κατά τη διαχείριση του θέματος όσο - προ βεβαίως του περιστατικού - όσο και σήμερα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουνε, δείχνουν κατ΄ ουσίαν ότι δε γνωρίζουν και ότι δεν έχουν την υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε, δυστυχώς, σε αυτό το τραγικό περιστατικό» πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

«Προφανώς και αναφέρομαι στη δημοτική αρχή του Δήμου Κασσάνδρας και όχι μόνο σε αυτήν. Αν ανακύψουν ευθύνες, ενέργειες ή παραλείψεις και τρίτων παραγόντων. Επαναλαμβάνω ότι η εντολή που έχουμε από την οικογένεια είναι να φτάσουμε μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον του αναλογεί και σε όποιον βαθμό».

Αναζητούνται ευθύνες

Στο μεταξύ όπως προκύπτει μέχρι στιγμής τα μηχανήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια.Για το συγκεκριμένο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο σημειώνει ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών είναι ο Δήμος.

Από την πλευρά της η δημαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημειώνει ότι το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

Ήδη ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για τη δήμαρχο Κασσάνδρας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ζητάει όλα τα έγγραφα για τις πιστοποιήσεις του λούνα παρκ.

λούνα παρκκηδείαειδήσεις τώραΧαλκιδικήδυστύχημα