Ελλάδα|21.08.2024 13:32

Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Στο λούνα παρκ ο χειριστής μαζί με αστυνομικούς – Αυτοψία στο παιχνίδι που σκότωσε τον 19χρονο

Newsroom

Στο χώρο όπου σημειώθηκε το σοκαριστικό δυστύχημα με θύμα τον 19χρονο στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής μετέβη συνοδεία αστυνομικών ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού στο οποίο επέβαινε ο άτυχος νεαρός.

Στο λούνα παρκ συνοδεία αστυνομικών ο χειριστής

Όπως μετέδωσε ο Αντώνης Τσολναράς στο OPEN, ο 21χρονος ουσιαστικά έκανε προσομοίωση των όσων συνέβησαν εκείνη την ημέρα, στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης ώστε να καταρτιστεί ένα πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβαινε στο παιχνίδι όπου επέβαινε ο 19χρονος. Επί της ουσίας ήθελαν οι υπεύθυνοι να διαπιστώσουν την ταχύτητα που είχε το παιχνίδι την ώρα του δυστυχήματος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έσπασε η πλαστική καρέκλα όπου καθόταν ο 19χρονος με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και να χτυπήσει στο έδαφος με το κεφάλι του.

«Υπήρχε είτε αστοχία υλικού, είτε μη σωστή συντήρηση»

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά την ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε στο κουβούκλιο» τόνισε από την πλευρά του ο εμπειρογνώμονας Αναστάσιος Δέδες στην ΕΡΤ για το δυστύχημα, θυμίζοντας ένα αντίστοιχο συμβάν στον Αλμυρό, όταν ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκε.

Εξήγησε ότι για τέτοια παιχνίδια χρειάζονται πιστοποιητικά από μηχανολόγο ή άλλο επιστήμονα ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας όλων των μηχανημάτων ένα προς ένα, όπως αυτά προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Διότι μετά το τραγικό συμβάν αυτό το οποίο έγινε στον Αλμυρό, όπου η νομοθεσία είχε κάποια κενά, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις που πλησιάζουν την ασφαλή λειτουργία. Και εννοώ το εξής ότι ενώ υπήρχε ο νόμος 44/42/16, ο οποίος ήταν το πλαίσιο της άσκησης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ακολούθως μετά το συγκεκριμένο συμβάν έγινε η μία υπουργική απόφαση του 2020, η οποία προβλέπει τον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου του εξοπλισμού και ακολούθως και μία ΚΥΑ που είναι ο καθορισμός της διαδικασίας για την ασφαλή λειτουργία. Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον τηρείται, πλησιάζουμε πολύ στο να έχουμε ασφαλή παίγνια τέτοιου είδους» σημείωσε.

«Από το συγκεκριμένο βλέπω εκ του αποτελέσματος ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο κάθισμα. Εκεί υπήρχαν κάποια καθίσματα τα οποία περιστρέφονταν. Άρα λοιπόν υπάρχει μία αυξομείωση της επιτάχυνσης της βαρύτητας και τα υλικά αλλά και το σύστημα της λειτουργίας του μηχανήματος αυτού θα έπρεπε να ανταποκρίνονται ασφαλώς όσον αφορά την επιτάχυνση και την άμεση επιβράδυνση» εκτίμησε ο κ. Δέδες.

«Οι διορισμένοι πραγματογνώμονες θα συντάξουν το πόρισμά τους και θα καταδείξουν ποιο ήταν το αίτιο το οποίο προκάλεσε την αποκόλληση του συγκεκριμένου καθίσματος που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. Υπήρχε είτε αστοχία υλικού, είτε μη σωστή συντήρηση, είτε το σύστημα εκεί πέρα ήταν σάπιο» σημείωσε.

Σε ερώτηση για την φράση του χειριστή “θα το πάω δυνατά. Κρατηθείτε” απάντησε ο κ. Δέδες: «Όλα αυτά τα μηχανήματα δουλεύουν με παροχή ρεύματος και έχουμε αυξομείωση του αμπεράζ, που σημαίνει ότι όσο περισσότερα αμπέρ δίνουμε, τόσο περισσότερη τόσο πιο ισχυρή είναι η κίνηση η οποία επιβάλλεται από τον μηχανισμό λειτουργίας. Άρα λοιπόν αυτό μπορείς να το βάλεις με μικρά αμπέρ που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μικρή μετατόπιση, άρα και G. Και να αυξάνεται αυτό μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να αντέξει. Aυτό το σημείο, το οποίο μπορεί να αντέξει, είναι υποχρεωτικό να δουλεύει με ασφάλεια και αυτό προκύπτει από τους ελέγχους οι οποίοι έπρεπε να έχουν γίνει στο συγκεκριμένο μηχάνημα και οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από διαπιστευμένο φορέα. Δηλαδή υπάρχουν φορείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο φορέας αυτός ο συγκεκριμένος είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το οποίο έχει καταρτίσει καταλόγους στους οποίους υπάρχουν εταιρείες – φορείς οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας».

Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του άτυχου νεαρού κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως ο χειριστής του παιχνιδιού τους άλλαξε θέσεις: «Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη».

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε.

Τι συνέβη στην Κοζάνη

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο 58χρονος είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί το λούνα παρκ του δεν είχε πιστοποίηση. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

Συνεπώς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

θάνατοςλούνα παρκΧαλκιδικήειδήσεις τώραδυστύχημα