Ελλάδα|21.08.2024 22:12

Αλλαλούμ με τις άδειες λούνα πάρκ - Επιχείρηση στην Αθήνα λειτουργούσε παράνομα από το 2006 έως το 2023

Newsroom

Το απόλυτο αλλαλούμ επικρατεί αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων των λούνα παρκ. Το γεγονός αναδεικνύεται από την περίπτωση μιας επιχείρησης στα βόρεια προάστια της Αττικής που λειτουργούσε χωρίς άδεια επί 17 ολόκληρα χρόνια.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου εξηγεί στο OPEN πως με νομικά παράθυρα η επιχείρηση κατάφερε να λειτουργήσει παρά τις σωρεία καταγγελιών και ξεγλιστρούσε από το 2006 λειτουργώντας κανονικά με ληγμένη άδεια αποτελώντας έναν ακόμα κίνδυνο για τους χιλιάδες επισκέπτες της.  

«Είχε αρκετές πολεοδομικές παραβάσες, λειτουργούσε μέσα στον αστικό ιστό, είχε περισσότερα παιχνίδι από ότι επιτρέπονταν να έχει, δεν είχε πιστοποιητικό πυροπροστασίας, είχε καταγγελίες για ηχορύπανση. Με κάποιες δικαστικές ενέργειες κερδίζανε χρόνο. Άλλες φορές ο δήμος δεν έκανε αητό που έπρεπε να κάνει και να έχει προβεί στο κλείσιμο της επιχείρησης».

Η Αστυνομία είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε άδεια

Αν και η αστυνομία είχε διαπιστώσει από το 2011 ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια η αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εξηγεί πως κατάφερε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση το 2023.

«Από εκεί κα πέρα εναπόκειται στους φορείς που έχουν την ελεγκτική αρμοδιότητα έκδοσης της άδειας, να κάνουν ελέγχους για να δουν αν αυτά τα έγγραφα, τα απαραίτητα στοιχεία, τις προϋποθέσεις τις πληροί».

Αυστηροποιήθηκε το 2022 η νομοθεσία

Το 2022 η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε μετά από ατύχημα που έγινε σε λούνα παρκ στου Ρέντη που είχε το αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Η Υπουργική Απόφαση του 2022 ξεκαθαρίζει: «Αρμόδια ή Αδειοδοτούσα Αρχή για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα».

Το λούνα παρκ των βορείων προαστίων όμως δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Το  Ιούλιο του 2009 μια 9χρονη τραυματίστηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκίδα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2019 στο Βόλο μια 14χρονη έχασε τη ζωή της.

άδειεςλούνα παρκΑττικήειδήσεις τώραειδήσεις