Ελλάδα|22.08.2024 06:25

Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική - Αγώνας δρόμου να «θωρακιστούν» οι πληγείσες περιοχές

Newsroom

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική. Επιπλέον γίνονται αντιπλημμυρικά έργα με σκοπό να «θωρακιστούν» οι πληγείσες περιοχές μέχρι τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Υλοτόμοι κόβουν κορμούς δένδρων στην Πεντέλη για να θωρακίσουν την περιοχή από τις πλημμύρες πριν αρχίσουν οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου. Φερτά υλικά και καμένα κλαδιά έχουν πέσει μέσα στο ρέμα που καταλήγει στον Μαραθώνα. Όπως λένε οι ειδικοί θα πρέπει να καθαριστεί για να έχει δίοδο το νερό της βροχής.

«Είχαν γίνει παλιά φράγματα της δασικής υπηρεσίας. Όταν μας έρχεται μια ποσότητα νερού προλαβαίνει να φύγει χωρίς πλημμυρικά φαινόμενα» ανέφερε στο OPEN o Δασολόγος Ελευθέριος Σταματόπουλος.

Η βορειοανατολική Αττική πρέπει να είναι σε ετοιμότητα

Οι πυρκαγιές επηρεάζου τα χαρακτηριστικά του εδάφους το οποίο γίνεται σκληρό και δεν μπορεί να απορροφήσει τα νερά της βροχής. Οι ειδικοί λένε ότι η βορειοανατολική Αττική θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.  

«Όταν το δάσος έχει καεί, ο πλημμυρικός κίνδυνος μέσα σε οικιστικές περιοχές αυξάνει περίπου κατά 150%» ανέφερε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

Τα φράγματα κρατούν νερό και φερτά υλικά

Σε διάφορα σημεία του ρέματος έχουν κατασκευαστεί φράγματα για να ισορροπούν την ορμητικότητα των νερών και να συγκρατούν τα φερτά υλικά. «Πρέπει να γίνουν κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα για να μην κατέβει το χώμα προς τα κάτω. Αμα χάσουμε το χώμα χάνουμε και τις προϋποθέσεις αναγέννησης» υπογράμμισε ο Δασολόγος, Ελευθέριος Σταματόπουλος.

φωτιά τώρααντιπλημμυρικά έργαΑττικήειδήσειςφωτιάειδήσεις τώρα