Ελλάδα|24.08.2024 12:52

Η λίμνη του Μόρνου εκπέμπει SOS: Η λειψυδρία φέρνει στην επιφάνεια χωριό βυθισμένο από το 1980

Newsroom

Τεράστιο θέμα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η λίμνη του Μόρνου η οποία υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σοκάρουν τα πλάνα με τη στάθμη του νερού να έχει πέσει τόσο πολύ, που μπορεί κανείς να δει το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλίου, Απόστολος Γεροδήμος, «λόγω καιρικών συνθηκών πέρυσι τον χειμώνα δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου και τα βουνά δεν είχαν χιόνι. Αν συνεχιστεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο». Ο κ. Γεροδήμος εξήγησε ότι, το Κάλλιο, βυθίστηκε το 1980, όταν έκλεισε το φράγμα του Μόρνου. «Το 1993 είχε κατέβει ξανά η στάθμη του νερού Ευτυχώς στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι να βρέχει και ξαναγέμισε η λίμνη», εξήγησε ο ίδιος, ο οποίος τόνισε ότι, το χωριό, από το οποίο μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κτίρια όπως το σχολείο και κάποια σπίτια, έχει βγει ξανά στην επιφάνεια εδώ και λίγους μήνες.

Στην εκπομπή μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής οικολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το φετινό χειμώνα να έχουμε σοβαρές βροχές αλλά και χιόνια», είπε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε ότι, η λειψυδρία, είναι ένα μόνο από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. «Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Υπάρχουν όμως και οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και φοβάμαι ότι, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε και κατολισθήσεις λόγω των πλημμυρών. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη εκδηλωθεί και φοβάμαι ότι θα εκδηλώνεται για πολλές δεκαετίες», υπογράμμμισε.

Δείτε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN

κλιματική κρίσηλίμνηυδροδότησηλειψυδρίαειδήσεις τώρα