Ελλάδα|25.08.2024 21:41

«Γουρούνες»: Τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο - Δεκάδες τραυματισμοί στα νησιά κάθε καλοκαίρι

Newsroom

Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους τις τελευταίες ημέρες του σε δυστυχήματα με γουρούνες. Την Παρασκευή (23/8) ένας 22χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, όταν η γουρούνα που οδηγούσε ο πατέρας του, έπεσε σε γκρεμό στην Άνδρο. Μια εβδομάδα νωρίτερα μία 20χρονη τουρίστρια από την Ιταλία έχασε τη ζωή της στη Ρόδο, όταν η τετράτροχη μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε ο σύντροφος της συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο.

«Μετά από πολλά τροχαία συμβάντα με γουρούνες το 2019, βάσει του ΚΟΚ, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τους γουρούνες στην άσφαλτο. Ακολούθησαν όμως πολλές διαμαρτυρίες, κυρίως από επιχειρήσεις στα νησιά και έτσι ακολούθησε τροπολογία η οποία προέβλεπε πλέον νέες ενισχυμένες προδιαγραφές ασφάλειας, αλλά μετέφερε και τις αρμοδιότητες στους δήμους» δήλωσε στην ΕΡΤ η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

«Βασική προϋπόθεση για όποιον νοικιάζει «γουρούνα» μικρού κυβισμού κάτω από 50 κυβικά είναι να έχει δίπλωμα μοτοσυκλέτας και για μεγαλύτερου κυβισμού 125 κυβικά δίπλωμα αυτοκινήτου», πρόσθεσε. 

Τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο 

«Τα καινούργια οχήματα που έρχονται και εισάγονται στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο Euro 5 που αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ καλύτερο όχημα, έχει καλύτερες προδιαγραφές και δεν αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από τα 50 – 55 χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά Ασφαλές», εξήγησε  ο Γιώργος Μπαμιεδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικίασης Αυτοκινήτων- Μοτοσυκλετών Κρήτης. 

Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2022, 22 άτομα σκοτώθηκαν με τέτοια οχήματα μόνο στα Δωδεκάνησα. «Το 2023 στη Ζάκυνθο είχαμε δεκάδες περιστατικά με σοβαρά τραυματισμένους, ενώ στην Κω αναφέρθηκαν από το νοσοκομείο επτά7 περιστατικά ανά εβδομάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με το 95% να αποτελούν τουρίστες ηλικίας κάτω των 55 χρόνων», επεσήμανε η κα Μυλωνά.

διπλώματα οδήγησηςδυστύχημαΚΟΚειδήσεις τώρα