Ελλάδα|28.08.2024 12:44

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Έφτασε το πρώτο σκάφος για να ξεκινήσει καθαρισμός

Newsroom

Έφτασε  στο λιμάνι του Βόλου το πρώτο σκάφος για τον καθαρισμό των νερών του Παγασητικού κόλπου από τα νεκρά ψάρια. 

Πέντε άτομα  συμμετέχουν στην επιχείρηση, ενώ τις επόμενες θα καταφτάσουν άλλα τρία σκάφη.  Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου που ήταν παρούσα στον ερχομό του σκάφους και στην έναρξη των εργασιών τόνισε ότι «τα σκάφη είναι ευέλικτα για να προσεγγίζουν τις ακτές, ενώ το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 4-5 ημέρες».

«Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 60 τόνοι ψαριών»

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Άννα - Μαρία Παπαδημητρίου, μιλώντας στο ethnos.gr εξήγησε ότι στο πλαίσιο του καθαρισμού  «εφτά μεγάλα καϊκια από το πρωί της Τρίτης μαζεύουν από τη θάλασσα νεκρά ψάρια και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει περίπου 60 τόνους. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, για το πόση είναι η συνολική ποσότητα των νεκρών ψαριών, ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πόσο μεγάλα ποσότητα ψαριών βρίσκονταν στην παρακάρλια περιοχή. Σε απόσταση μέχρι τριών μέτρων από την ακτή είναι πιο δύσκολη η περισυλλογή των ψαριών, διότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα μεγάλα καΐκια. Ταυτόχρονα, μαζεύουν ψάρια παράκτιοι δήμοι και βοηθάνε και επιχειρηματίες της περιοχής. Επίσης, συμβληθήκαμε με εταιρεία για την καύση των νεκρών ψαριών και με εργολάβο, ο οποίος μαζεύει νεκρά ψάρια από την περιοχή της Κάρλας και τον ποταμό Ξηριά. Σύντομα θα έρθει στην περιοχή μας και μία αντιρρυπαντική εταιρεία, με την οποία ήρθαμε σε συμφωνία», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Παπαδημητρίου.

«Δεν πέφτουν άλλα νεκρά ψάρια»

Η ίδια επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή δεν φτάνει καμία άλλη ποσότητα νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κόλπο και πρόσθεσε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά, μόλις επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Κάρλα.

Η Άννα -Μαρία Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το αντλιοστάσιο βρέθηκε κάτω από το νερό μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και πριν από λίγο καιρό «αναδύθηκε» και πάλι στην επιφάνεια. Η επιδιόρθωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και με την έναρξη της λειτουργίας του, θα χύνεται πάλι το νερό στον ταμιευτήρα της λίμνης, διότι το θυρόφραγμα δεν μπορεί να μένει πάντοτε ανοιχτό ή πάντοτε κλειστό. 

«Θα ανοίξει νωρίτερα το θυρόφραγμα»

Σε ό,τι αφορά την αιτία που το θυρόφραγμα της Κάρλας έμεινε ανοιχτό, με αποτέλεσμα να φτάσει στον Παγασητικό κόλπο η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι μετά τον Daniel τα νερά κατέστρεψαν πολλές υποδομές για την άρδευση, μεταξύ των οποίων και το θυρόφραγμα, το οποίο ανοίγει, μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό.

Άρα μετά τον Daniel το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό διότι, αφού είχε καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.

Βόλοςψάριακαθαρισμόςειδήσεις τώρα