Ελλάδα|29.08.2024 22:17

Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: Πινγκ – πονγκ ευθυνών, παγκόσμια κατακραυγή και συγκλονιστικές εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Νεκρά ψάρια στην παραλία του Βόλου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ δημάρχου Βόλου και περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις αδιανόητες εικόνες στη Μαγνησία, με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έφτασαν στον Παγασητικό. Κι ενώ για το θέμα παρενέβη ο Άρειος Πάγος, ενώ εκφράζονται φόβοι για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου με μεγάλα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται στα όσα συμβαίνουν.

Άγρια κόντρα Μπέου – Κουρέτα

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Αχιλλέα Μπέου και Δημήτρη Κουρέτα αναφορικά με τις ευθύνες.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπέος την περασμένη Τετάρτη μετέβη στον χείμαρρο Ξηριά όπου σταμάτησε ένα σκαπτικό μήχάνημα το οποίο όπως ανέφερε έθαβε τα νεκρά ψάρια στην κοίτη του χειμάρρου. Ο Αχιλλέας Μπέος επετέθη με σκληρές εκφράσεις κατά του Δημήτρη Κουρέτα (σ.σ.τον αποκάλεσε μεταξύ άλλων νούμερο) ισχυριζόμενος ότι η ταφή των ψαριών στον Ξηριά γίνεται με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

«Ή εγώ, ή αυτός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας στον ισχυρισμό του δημάρχου Βόλου ότι δόθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας εντολή να θαφτούν τα νεκρά ψάρια. Στην απάντησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο για «θεατρινισμούς άνευ ουσίας» και «ευτελισμό» του ρόλου του δημάρχου.

«Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία “ΛΑBIΣ” με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους», αναφέρει ακόμα ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών.

Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας, δηλώνει ο Δημήτρης Κουρέτας και καταλήγει:

«Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για τον Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

Όμως ο κ. Μπέος επανήλθε και με δηλώσεις του στο MEGA, κατηγόρησε ευθέως τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ως τον μοναδικό υπεύθυνο της κατάστασης.

Ο Αχιλλέας Μπέος κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη για «αδράνεια και ανευθυνότητα επειδή δεν έκλεισαν το θηρόφραγμα. Να σταματήσουν οι πολιτικοί απατεώνες να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του λαού του Βόλου» είπε και τόνισε ότι είναι κρίμα να την πληρώσει ο χειριστής του μηχανήματος στον Ξηριά.

Πού οφείλεται η αδιανόητη κατάσταση

Η κύρια αιτία της ρύπανσης είναι ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης να καταλήγουν στη θάλασσα, μεταφέροντας νεκρά ψάρια του γλυκού νερού στον Παγασητικό Κόλπο.

Πλάνα αποκάλυψης κατέγραψαν σήμερα τα gegonota.news στον χείμαρρο του Ξηριά, ο οποίος έχει γεμίσει ασφυκτικά από τα νεκρά ψάρια στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το δίχτυ για την προστασία του Παγασητικού. Τα εναέρια πλάνα με drone δείχνουν ότι τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.

Θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ

Τα όσα συμβαίνουν στο Βόλο, έχουν πάρει διεθνείς προεκτάσεις, με τις εικόνες να δημοσιεύονται από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Ο Guardian αναφέρει ότι «τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια», υπογραμμίζοντας την αγωνία των τοπικών επιχειρηματιών εστίασης. Η έντονη δυσοσμία των νεκρών ψαριών προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα απομακρύνουν πριν η μυρωδιά φτάσει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Το BBC, το Channel 4 και άλλα διεθνή μέσα έχουν καλύψει το φαινόμενο, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου» των Αρχών να διαχειριστούν την κρίση. Η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «οικολογική καταστροφή».

Σύμφωνα με το Reuters, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από τις πλημμύρες της περασμένης χρονιάς στη Θεσσαλία, οι οποίες επηρέασαν ποτάμια και λίμνες στην περιοχή. Ένα δίχτυ που θα εμπόδιζε την είσοδο των ψαριών στη θάλασσα δεν τοποθετήθηκε, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έρθουν σε επαφή με το αλμυρό νερό, γεγονός που πιθανότατα τα σκότωσε.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φορείς

Εξάλλου, ήδη έχει ξεκίνησε η υποβολή μηνύσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και αύριο από τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ενώ το ίδιο εξετάζουν να κάνουν οι αλιείς, αλλά και η Ένωση Ξενοδόχων, όπως και άλλοι φορείς.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζητά ο Άρειος Πάγος από την πλευρά του. «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής. Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα. Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά). Να ενημερωθούμε σχετικά». 

ψάριαΑχιλλέας ΜπέοςΜαγνησίαΔημήτρης Κουρέταςειδήσεις τώρα