Ελλάδα|16.04.2019 10:37

Πλωμάρι Λέσβου: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους με τα γκρεμισμένα σπίτια

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με κίνδυνο της ζωής τους εξακολουθούν να κατοικούν στα χαρακτηρισµένα ως «κόκκινα» σπίτια τους, που χτυπήθηκαν από τεράστιους βράχους τον περασµένο Νοέµβριο, οι «ξεχασµένοι» του Πλωµαρίου Λέσβου, καθώς το κονδύλι για τη φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία δεν έχει εγκριθεί ακόµη από την αρµόδια κρατική υπηρεσία.

Τέσσερις µήνες µετά τη µεγάλη κατολίσθηση της 24ης Νοεµβρίου 2018, όταν τεράστιοι πέτρινοι όγκοι κύλησαν από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και σταµάτησαν στους τοίχους και στις αυλές των πρώτων σπιτιών, νέα πτώση βράχων το βράδυ της Παρασκευής τροµοκράτησε ξανά τους πληγέντες.

Οπως και στην πρώτη περίπτωση, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύµατα και τραυµατισµοί. «Είχε δυνατή βροχή και ακούγαµε βροντές. Ενας από τους κρότους, κατά τις 10 το βράδυ, ήταν διαφορετικός από τις βροντές και καταλάβαµε τι είχε συµβεί. Μαζί µε τη µικρή πεταχτήκαµε έξω και είδαµε πως είχαν πέσει πάλι βράχια στη διπλανή αποθήκη, που είχε χτυπηθεί και την άλλη φορά» είπε στο «Εθνος» η Βλασία Νησιώτη, που ζει µε τη 12χρονη κόρη της σε ένα από τα σπίτια της «κόκκινης» ζώνης.

Τον περασµένο Νοέµβριο, όταν τα βράχια χτύπησαν το ένα της σπίτι και σταµάτησαν στην αυλή του άλλου, φιλοξενήθηκαν για ένα διάστηµα σε ξενοδοχείο, µε δαπάνη του ∆ήµου Λέσβου, αλλά γρήγορα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν. «Το κονδύλι τελείωσε και το κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ακόµη. ∆εν έχουµε πού να µείνουµε. Είδα και έπαθα να πείσω τη µικρή να ξαναµπεί στο σπίτι. Φοβόµαστε, τρέµουµε, αλλά δεν έχουµε άλλη επιλογή» επεσήµανε η κυρία Νησιώτη, η οποία µαζί µε άλλους κατοίκους του Πλωµαρίου υπογράφει εξώδικο που έχει σταλεί στον ∆ήµο Λέσβου και στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, καλώντας τους να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ασφαλή φιλοξενία τους, την αποζηµίωσή τους και τη θωράκιση της περιοχής από τις καταπτώσεις βράχων.

Η «κόκκινη» ζώνη, που οριοθετείται από µια γραµµή, βαµµένη µε κόκκινη µπογιά στον δρόµο, περιλαµβάνει 14 σπίτια που πρέπει να µην κατοικούνται µέχρι να γίνουν οι εργασίες θωράκισης (αποµακρύνσεις βράχων, τοποθέτηση πλέγµατος κ.ά.), όπως προβλέπει η µελέτη της περιφέρειας, αλλά αναγκαστικά κατοικούνται µε κίνδυνο της ζωής των ιδιοκτητών τους, λόγω απουσίας άλλης επιλογής.

«Με δαπάνη του δήµου»

«Τον Νοέµβριο τους φιλοξενήσαµε σε ξενοδοχεία, µε δαπάνη του δήµου, αλλά το υπουργείο Υποδοµών µάς ξέχασε. Κανονικά έπρεπε σε διάστηµα ενός µήνα το πολύ να βγει η απόφαση της ∆ιεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. ∆εν έχει βγει ακόµη» είπε στο «Eθνος» ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Πλωµαρίου του ∆ήµου Λέσβου, Μανώλης Αρµενάκας, και προσέθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν µεγάλο κίνδυνο. Μεταξύ τους είναι και άνθρωποι ηλικιωµένοι, µε δυσκολία µετακίνησης. Είναι ευχής έργον που δεν είχαµε θύµατα από τη νέα κατολίσθηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να αποκλειστεί στην επόµενη». Εκτός από τον οικισµό του Πλωµαρίου, κατολισθήσεις σηµειώθηκαν και σε άλλα σηµεία της ευρύτερης περιοχής, µε αποτέλεσµα να κλείσουν δρόµοι όπως αυτός που ενώνει τα χωριά Σελάδι και Παλαιοχώρι.

Συνεργεία του δήµου και της περιφέρειας εργάζονταν για την αποµάκρυνση βράχων και λάσπης, αλλά και για τον καθαρισµό των δρόµων, ενώ οι Αρχές εφιστούσαν την προσοχή των οδηγών για πιθανές νέες κατολισθήσεις. Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύµιος Λέκκας, απέδωσε το φαινόµενο στις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήµατος και στη µικροσεισµικότητα της περιοχής, σε συνδυασµό µε τη γεωµορφολογία του λόφου Προφήτη Ηλία, που δεσπόζει πάνω από τη γραφική κωµόπολη της Νότιας Λέσβου. Τον δικό του ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και ο ισχυρός σεισµός ο οποίος έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Πλωµαρίου τον Ιούνιο του 2017.

ΠλωμάριΛέσβος