Ελλάδα|06.09.2024 22:16

Φοιτητικές εστίες σε απογοητευτική κατάσταση: Χαλασμένες τουαλέτες, αίθουσες που πλημμυρίζουν και απουσία θέρμανσης

Newsroom

Σε απογοητευτική κατάσταση βρίσκονται πολλές φοιτητικές εστίες, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά: Επικίνδυνη διάβρωση στις υποδομές, αίθουσες που με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, τουαλέτες χαλασμένες, θέρμανση και ψύξη ανύπαρκτες.

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής λέει χαρακτηριστικά: «Όταν πέρυσι το χειμώνα έκανε πάρα πολύ κρύο όλοι σκάγαμε με μπουφάν και με κουβέρτες, υπήρχε ένα κοινό μυστικό στους φοιτητές της Φιλοσοφικής. Ίδια εικόνα και στις εστίες είτε αυτό αφορούσε το κρύο είτε την ψύξη».

«Στο βάθος είχε δημιουργηθεί μια λίμνη στην ουσία και δεν ήταν καν τόσο σοβαρά τα καιρικά φαινόμενα και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό», είπε άλλος φοιτητής στο Mega.

Αυτή είναι η εικόνα σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε φοιτητικές εστίες της χώρας.

«Η κατάσταση στις εστίες είναι τραγική λόγω της υποχρηματοδότησης. Απουσιάζει εντελώς η κρατική μέριμνα».

«Μια εικόνα εγκατάλειψης»

Στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, τα ασανσέρ εδώ και 1,5 χρόνο είναι υπό κατασκευή και δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία. 1.064 είναι μόνο οι διαθέσιμες φοιτητικές εστίες, τη στιγμή που μόνο στη Φιλοσοφική φοιτούν περίπου 20.000 φοιτητές.

«Αν μπει σ’ ένα από τα σημεία που είναι οι τουαλέτες θα δει 3 και 4 και 5 τουαλέτες από τις 6 να είναι χαλασμένες, θα δει κάποιες άλλες επίσης χαλασμένες, θα δει μούχλα κάτω, θα δει γενικότερα μια εικόνα εγκατάλειψης», δήλωσε φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής.

Ακόμα και η πρόσβαση σε φοιτητές με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολη.

«Η κύρια είσοδος δεν είναι καθόλου προσβάσιμη για τους φοιτητές με αναπηρία. Εδώ είναι η πίσω πόρτα ας πούμε της σχολής που επίσης δεν είναι προσβάσιμη γιατί βλέπετε είναι πολύ κακοτράχαλο το έδαφος και για αμαξίδιο δεν είναι εύκολο. Τα ασανσέρ που βρίσκονται σ αυτή την πλευρά του κτηρίου είναι ακόμα σε φάση που δεν λειτουργούν».

Η καθημερινότητα τόσο στις εστίες όσο και στα έδρανα είναι δύσκολη, καταγγέλλουν οι φοιτητές και ζητούν τα προφανή, δηλαδή αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης.

φοιτητέςφοιτητικές εστίεςΦιλοσοφική Σχολήειδήσεις τώρα