Ελλάδα|10.09.2024 13:17

ΟΛΘ: Τουλάχιστον 5-6 τόνοι σκουπιδιών ανασύρθηκαν από τον πυθμένα της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τουλάχιστον 5-6 τόνοι κάθε λογής σκουπιδιών, μεταξύ των οποίων περίπου τριάντα ηλεκτρικά πατίνια, με μπαταρίες που είναι πολύ επικίνδυνες για το περιβάλλον και μία τεράστια ποσότητα πλαστικών, συνέλεξαν οι δύτες της MEPP από τον πυθμένα της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για μία δράση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, σε συνεργασία με την MEPP και με την υποστήριξη της Antipollution της HEC, της HELMEPA και πολλών χορηγών.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε μία έκταση περίπου 1,3 χιλιομέτρων κατά μήκος της παλιάς παραλίας, σε πλάτος περίπου είκοσι μέτρων από το κρηπίδωμα και σε βάθος πέντε μέτρων.

Στον καθαρισμό του πυθμένα συμμετείχαν 39 δύτες της MEPP καθώς και άλλοι περίπου σαράντα εθελοντές και υποστηρικτές της δράσης, οι οποίοι παραλάμβαναν τα σκουπίδια από τις βάρκες στην ακτή.

«Η ποσότητα που συγκεντρώσαμε είναι πολύ μεγάλη και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, τουλάχιστον δέκα φορές παραπάνω, αν δεν μας τα χαλούσε ο βροχερός καιρός. Δυστυχώς, δεν τελειώνει το σκουπίδι εδώ, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για το περιβάλλον αποτελούν οι μπαταρίες. Δε νομίζω να έχει γίνει άλλη φορά καθαρισμός του πυθμένα εδώ», ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της MEPP, Τάσος Χάλαρης.

Κάποια από τα σκουπίδια θα ανακυκλωθούν

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν θα καταγραφούν, θα ταξινομηθούν και στη συνέχεια θα γίνει ορθή διαχείρισή τους, με αρκετά από αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Να σημειωθεί ότι τα πλαστικά βραβεία που δόθηκαν κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο υλικό από τα διάφορα σκουπίδια  που συγκεντρώθηκαν κατά την περσινή δράση καθαρισμού του πυθμένα στη θαλάσσια έκταση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά είμαστε περήφανοι που καθαρίζουμε μέρος του Θερμαϊκού κόλπου. Έχω μείνει έκπληκτος με την ποσότητα των υλικών που έχουν βγάλει οι δύτες. Θα συνεχίσουμε και του χρόνου με αντίστοιχη δράση», ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος.

«Όλη η δράση είχε πολύ καλή οργάνωση. Θα συνεχίσουμε σε υπερθετικό βαθμό τις προσπάθειές μας για τον καθαρισμό της θάλασσας», είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Ιωάννης Τσάρας.  

ΘεσσαλονίκηπαραλίαΟΛΘΑθανάσιος Λιάγκοςσκουπίδιαδύτεςηλεκτρικά πατίνια