Ελλάδα|12.09.2024 14:03

Αναστάτωση στη Λάρισα με τον λιθόκερο: Τι είναι το μυστηριώδες έντομο που μοιάζει με κατσαρίδα

Newsroom

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Λάρισα το έντομο λιθόκερος. Περαστικοί είδαν το εν λόγω έντομο την Κυριακή στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα δίπλα στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος».

Ο  ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκη εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μιλώντας στο Action24, ξεκαθαρίζοντας ότι το έντομο δεν είναι δηλητηριώδες. 

 Δεν είναι δηλητηριώδες


«Ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους, και επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον άνθρωπο. Μπορεί να πονέσει, όταν σε τσιμπήσει. Βάζει το ρόστρο του, το στόμα του, και το ρόστρο έχει δύο καλαμάκια μέσα. Με το ένα βάζει σάλιο και ένζυμα. Και με το άλλο ρουφάει, αυτό δημιουργεί μία ενόχληση, αλλά δεν είναι καθόλου δηλητηριώδες», τόνισε ο ερευνητής.

Λάρισαέντομοειδήσεις τώρα