Ελλάδα|15.09.2024 10:11

«Κανείς δεν νοιάζεται για το πώς θα ζήσουν»: «Κραυγή» για το οικοτροφείο στη Σχολή Τυφλών - Γιατί καταγγέλλουν πως οδηγείται σε κλείσιμο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για ουσιαστικό κλείσιμο του οικοτροφείου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης, της γνωστής στους κατοίκους της πόλης ως Σχολής Τυφλών και για ξεκάθαρη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου του ιδρύματος, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Μουζακίτης.

Όπως αναφέρει, εκεί οδηγούμαστε ξεκάθαρα μετά από τις τελευταίες αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης του ΚΕΑΤ, με αποτέλεσμα το Κέντρο να κινδυνεύει να καταστεί ίδρυμα για τυφλούς χωρίς, όμως, την παρουσία τυφλών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος, συνεπικουρούμενη και από άλλες ενώσεις της χώρας, θα προχωρήσει σε αντιδράσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις και καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν τους επετράπη η είσοδος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν επιχείρησαν να φτάσουν στο περίπτερο του ΚΕΑΤ και να διαμαρτυρηθούν ξεδιπλώνοντας το πανό τους.

Η μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου συνεπάγεται κλείσιμο του οικοτροφείου

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον κ. Μουζακίτη, όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της διοίκησης να μεταφέρει το Δημοτικό Σχολείο του ιδρύματος, από το κτίριο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης σε ένα άλλο κτίριο στο πίσω μέρος, όπου σήμερα στεγάζεται το οικοτροφείο.

«Αυτό σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου, αφού το πίσω κτίριο είναι πιο στενό, πιο μικρό και δεν έχει αίθουσα εκδηλώσεων. Είναι άγνωστο γιατί η διοίκηση πήρε αυτήν την απόφαση», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος.

Κατά τον ίδιο και σε ό,τι αφορά το οικοτροφείο, όλες οι ενέργειες της διοίκησης καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οδεύουμε προς κλείσιμό του. Όπως υποστηρίζει, μέχρι πριν από λίγους μήνες στο οικοτροφείο διέμεναν έξι άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και άλλα προβλήματα υγείας.

«Από αυτούς δύο ηλικιωμένες αδελφές τις έστειλαν σε ιδιωτικό γηροκομείο, στο οποίο καταβάλλει η κάθε μία 1.350 ευρώ το μήνα με χρήματα από τις συντάξεις τους. Είπαν αρχικά ότι θα μετακινηθούν μόνο για το καλοκαίρι αλλά πλέον η κατάσταση έγινε μόνιμη. Επίσης, άλλα δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας και με προβλήματα ακοής, τα έστειλαν να μείνουν σε ένα μικρό διαμέρισμα, στην περιοχή της Ανάληψης. Κανένας δε νοιάζεται για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Πολλές φορές εμείς πηγαίνουμε τον τυφλό και ταυτόχρονα κουφό στη σχολή, για να μπορέσει να φάει. Στο ΚΕΑΤ κράτησαν μόνο δύο άτομα, σε ένα μικρό σπιτάκι, μόνο και μόνο για να λένε ότι διατηρούν το οικοτροφείο. Ουσιαστικά το οικοτροφείο κλείνει, το Δημοτικό Σχολείο υποβαθμίζεται και το ΚΕΑΤ κινδυνεύει να μείνει ίδρυμα για τυφλούς αλλά χωρίς τυφλούς», υποστηρίζει ο κ. Μουζακίτης.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος κατηγορεί τη διοίκηση του ΚΕΑΤ ότι αρνείται να τους δεχθεί και ότι τους «πηγαίνει από ψέμα σε ψέμα». Για το λόγο αυτό τα κινήματα τυφλών σε ολόκληρη τη χώρα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

«Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε για το ζήτημα με τον υφυπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα. Επίσης, συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό. Του δώσαμε όλα τα σχετικά έγγραφα για αναβάθμιση του ιδρύματος αλλά, δυστυχώς, εκείνος ακούει μόνο τους υπουργούς του. Όλο το κίνημα τυφλών είναι μαζί μας και θα προχωρήσουμε σε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Προσπαθήσαμε να διαμαρτυρηθούμε στο περίπτερο του ΚΕΑΤ στην έκθεση αλλά δεν μας άφησαν να μπούμε. Ουσιαστικά το πανό μας θέλαμε να ανοίξουμε, για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ζήτημα αλλά δεν μας επέτρεψαν την είσοδο», σημειώνει ο κ. Μουζακίτης.

Θεσσαλονίκηδημοτικό σχολείοκινητοποιήσειςτυφλοίδιοίκηση