Ελλάδα|17.09.2024 06:14

«20 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μια νέα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού» - Διαδικτυακή συζήτηση

Newsroom

Διαδικτυακή συζήτηση για το Κυπριακό θα διεξαχθεί την Τρίτη (23/09) με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από ένα σημαντικό γεγονός: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς δεν έγινε εφικτό να συνδυαστεί η ένταξη με την επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα του νησιού».

«Παρά το αδιέξοδο στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017, η επιδίωξη για μια λύση Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παραμένει. Μέσα στον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναζητά τις δυνατότητες για επανέναρξη των συνομιλιών». 

«Είναι πραγματική η νέα κινητικότητα στο Κυπριακό; Ποιες είναι οι προοπτικές; Πρέπει να αλλάξει κάτι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης; Πώς μπορεί να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορούν να υπάρξουν ευρωπαϊκά βήματα προς την επίλυση και ποια; Τι σημαίνει λύση Ομοσπονδίας στην Κύπρο;», είναι ορισμένα από τα ερωτήματα με τα οποία θα καταπιαστούν οι ομιλητές.  Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση κάντε εγγραφή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/9znEDPb6WkAzJCYCA  

ΤουρκοκύπριοιΚυπριακόΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρεςειδήσεις τώρα