Ελλάδα|17.09.2024 21:21

Τι απαντά ο Δήμος Πέλλας για τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στο κυνοκομείο Γιαννιτσών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
κυνοκομείο Γιαννιτσών/Δήμος Πέλλας
κυνοκομείο Γιαννιτσών/Δήμος Πέλλας
κυνοκομείο Γιαννιτσών/Δήμος Πέλλας
κυνοκομείο Γιαννιτσών/Δήμος Πέλλας

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμος Πέλλας τις καταγγελίες, που δημοσιοποιήθηκαν για άθλιες συνθήκες στο δημοτικό κυνοκομείο, χαρακτηρίζοντας τες «προϊόν φαντασίας» που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Το κυνοκομείο λειτουργεί με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σε συνθήκες κατάλληλες για την διαβίωση των ζώων. Υπάρχουν ταϊστρες, ποτίστρες, σκίαστρα, καθαρά κλουβιά, τα ζώα φροντίζονται επιμελώς καθημερινά και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται… κανιβαλισμοί, όπως αυθαίρετα και συκοφαντικά υποστήριξε ο καταγγέλων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «ύποπτες" κινήσεις και δολιοφθορές» που παρατηρήθηκαν «στην εξωτερική περίφραξή του αλλά και στα κλουβιά που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη είσοδο ή έξοδο των σκυλιών». 

Τέλος, ο δήμος ανακοινώνει πως σκοπεύει να κινηθεί νομικά «για την ανυπόστατη, συκοφαντική και ποινικά κολάσιμη καταγγελία του πολίτη». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου

«Σχετικά με τα αβάσιμα, ανυπόστατα, κακόβουλα και άθλια ψεύδη που διατυπώθηκαν από πολίτη (που δεν είναι δημότης του δήμου Πέλλας) σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας -από το οποίο να σημειωθεί δεν ζητήθηκε η άποψή μας όπως επιβάλλεται από την δημοσιογραφική δεοντολογία- για τις συνθήκες που επικρατούν στο δημοτικό κυνοκομείο Γιαννιτσών (Ταλαμπάς), διευκρινίζουμε ότι: Η κατάσταση που περιγράφει ο καταγγέλων είναι «προϊόν» της φαντασίας του και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!!!  Και εξηγούμαστε:

Το κυνοκομείο λειτουργεί με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σε συνθήκες κατάλληλες για την διαβίωση των ζώων. Υπάρχουν ταϊστρες, ποτίστρες, σκίαστρα, καθαρά κλουβιά, τα ζώα φροντίζονται επιμελώς καθημερινά και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται… «κανιβαλισμοί», όπως αυθαίρετα και συκοφαντικά υποστήριξε ο καταγγέλων. Παράλληλα, στο δημοτικό κυνοκομείο Γιαννιτσών του δήμου Πέλλας γίνονται οι εξής κτηνιατρικές εργασίες: Στειρώσεις σκύλων, εμβολιασμοί, εξετάσεις, θεραπείες, αποπαρασίτωση, θεραπεία παράσιτων, προμήθεια φαρμάκων (όταν δηλητηριαστούν). Όλα τα ζώα έχουν «τσιπαριστεί» και καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου, ενώ πολλές από τις στειρώσεις αφορούν δεσποζόμενους ποιμενικούς σκύλους.

Οι σκύλοι υποβάλλονται από τους τρεις συνεργαζόμενους κτηνιάτρους του Δήμου πολύ συχνά σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Στη συνέχεια φιλοξενούνται στον χώρο που διατηρεί ο Δήμος ή σε σπίτια εθελοντών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Επίσης από το κυνοκομείο προωθούμε αδέσποτα ζώα συντροφιάς για υιοθεσία σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Στο κυνοκομείο αλλά και γενικότερα στην διαχείριση των αδέσποτων απασχολούνται καθημερινά τρεις εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του δήμου ενώ, όταν χρειάζεται, υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό πιστοποιημένο ιδιωτικό συνεργείο διαχείρισης και περισυλλογής ζώων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν «ύποπτες» κινήσεις και προκαλούνται -από άγνωστο ή αγνώστους- διαδοχικές δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου και πιο συγκεκριμένα στην εξωτερική περίφραξή του αλλά και στα κλουβιά που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη είσοδο ή έξοδο των σκυλιών. Ο δήμος Πέλλας κατήγγειλε άμεσα και εγγράφως το γεγονός στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρέπει δε να γνωστοποιηθεί ότι στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» εντάχθηκε η κατασκευή νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο δήμο Πέλλας, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και προχωρά η διαδικασία δημοπράτησής του. Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της θητείας της όρισε ως ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων με βασική αρχή ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.

Πρόκειται εξάλλου για ένα ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας και δεν λύνεται με ένα «μαγικό ραβδί» σε μια στιγμή. Θέλει χρόνο, επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, ευαισθησία, συλλογική δουλειά και βούληση. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί από το κράτος στους δήμους, χωρίς όμως επιπλέον στήριξη, τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό. Διαχειριζόμαστε αυτό το τεράστιο θέμα, με δικά μας μέσα και με ελάχιστο προσωπικό. Σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία υλοποιείται από τον Δήμο πρόγραμμα με στόχο την σταθεροποίηση και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, με την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, στείρωση, εμβολιασμό και τέλος επανένταξη των ζώων στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό. Τέλος, για την ανυπόστατη, συκοφαντική και ποινικά κολάσιμη καταγγελία του πολίτη επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας».

Η επίμαχη καταγγελία

Ο Δημήτρης Κυριακάκης , μιλώντας στο MEGA περιέγραψε τις συνθήκες που αντίκρισε όταν επισκέφτηκε το δημοτικό κυνοκομείο για να υιοθετήσει μία αδέσποτη σκυλίτσα.

«Είδα ένα αυτοκίνητο όπου επέβαιναν ένας ιερέας μαζί με την οικογένειά του. Σταμάτησα, γιατί νόμιζα πως έγινε τροχαίο, και είδαν τον ιερέα να κρατάει δύο κουτάβια και μία σκυλίτσα. Πέρναγαν τα αυτοκίνητα και καταλάβαμε πως ένα απ' αυτά είχε σκοτώσει ένα κουτάβι. Ο άνθρωπος προσπαθούσε να μαζέψει τα υπόλοιπα, και τον βοήθησα. Πήρα τηλέφωνο στον Δήμο και μού είπαν πως δεν υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία, που να μαζεύει ζώα. Με παρέπεμψαν στην Τροχαία και κάλεσα το 100», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ιερέας κανόνισε με έναν άνθρωπο από το χωριό να μεταφέρουν με αγροτικό όχημα τον σκύλο δίπλα στα μνήματα του χωριού του, και πηγαίναμε καθημερινά να τα ταΐσουμε. Μετά από τέσσερις ημέρες, το σκυλί εξαφανίστηκε και έμαθα από κάποιον φιλόζωο πως στα Γιαννιτσά υπάρχει δημοτικό κυνοκομείο στις παλιές βάσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Από τον Δήμο μού είπαν πως δεν ήξεραν πού βρίσκεται. Δεν μας απάντησαν για τα κουτάβια, ενώ ζήτησα να το υιοθετήσω. Μού απάντησαν πως το σκυλί ανήκει σε κάποιον κύριο που μένει στη Χαλκιδική, τον ενημέρωσαν, δεν ήθελε το σκυλί. Αφού τους εξέφρασα το ενδιαφέρον μου για να τα υιοθετήσω, μού τόνισαν πως το προηγούμενο βράδυ είχε γίνει δολιοφθορά στο κυνοκομείο. Με τα πολλά πήγα στο κυνοκομείο. Δεν έχουν νερό τα σκυλιά, σκιά τίποτα, είναι σε μια ημιάγρια κατάσταση, κανιβαλίζουν. Μου είπαν ότι το σκυλί άνοιξε στο κλουβί του και βγήκε», κατέληξε.

ΓιαννιτσάΠέλλααδέσποταειδήσεις τώρα