Ελλάδα|17.09.2024 22:05

ΕΟΠΥΥ: Οι δύο γυναίκες που «αποκάλυψαν» το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων

Γιάννης Ζιάκας

Μάιος του 2023: Η ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ με τα αρχικά Μ.Μ. λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της πως έχει συνταγογραφηθεί στο ΑΜΚΑ της ένα φάρμακο το οποίο δεν έχει ανάγκη και δεν ήξερε τίποτα για αυτό. 

Την επόμενη ημέρα, ένα δεύτερο μήνυμα της προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Λαμβάνει από την άυλη συνταγογράφηση ειδοποίηση πως η συνταγή αυτή έχει εκτελεστεί σε φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα! Είχαν συνταγογραφηθεί από τον 51χρονο γιατρό, ο οποίος περιγράφεται ως ηγετικό μέλος του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων.

«Έχει γίνει λάθος»

Όπως είναι φυσικό, καλεί στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός, ο οποίος περιλαμβάνεται και αυτός στην ογκοδέστατη δικογραφία, την ενημερώνει πως...έχει γίνει λάθος και αμέσως ακυρώνει την συνταγή. Παρόλα αυτά, η Μ.Μ. ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ για το περιστατικό.

Αντίστοιχα, στον ΕΟΠΥΥ έφτασε και δεύτερη καταγγελία από την ασφαλισμένη με τα αρχικά Ν.Α. Η γυναίκα αυτή διαπίστωσε πως στο ΑΜΚΑ της είχαν εκτελεστεί, απο τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, 16 συνταγές, οι οποίες περιλάμβαναν πλήθος φαρμάκων. Σε αυτή τη περίπτωση, είχαν εκτελεστεί σε φαρμακείο των Σεπολίων.

Και αυτά τα φάρμακα, είχαν συνταγογραφηθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, απο τον 51χρονο γενικό ιατρό.

Το «ένοχο» φαρμακείο

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν στο συγκεκριμένο φαρμακείο στα Σεπόλια παρατηρήθηκε μεγάλου βαθμού αύξηση του αιτούμενου ποσού, από τον ΕΟΠΥΥ, των υποβολών κατά το διάστημα 01/2019 έως 09/2023.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας "απλώθηκε". Μέσα απο άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, παρακολουθήσεις και διεξοδικές αναλύσεις των στοιχείων των συνταγογραφήσεων, οι Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν αυτό το κύκλωμα και να αποκωδικοποιήσουν το πολυδαίδαλο σύστημα που είχαν στήσει τα μέλη του. 

γιατροίαπάτηΕΟΠΥΥφαρμακείοειδήσεις τώρα