Ελλάδα|18.09.2024 10:57

Θεσσαλονίκη: Στα 500.000 ευρώ ανέρχεται η λεία εγκληματικής οργάνωσης από παράνομη μεταφορά μεταναστών

Newsroom

Στην εξάρρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, έναντι αμοιβής, μετέφεραν παράνομα και προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας αλλοδαπούς που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, προχώρησαν αστυνομικοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. 

Συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 22 έως 44 ετών, όλοι τους από το Ιράκ, μεταξύ των οποίων και ο 31χρονος «εγκέφαλος».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες μαζί με συνεργούς τους, τέσσερις εκ των οποίων έχουν συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο και βρίσκονται ήδη προσωρινά κρατούμενοι, ενώ έντεκα ακόμη έχουν ταυτοποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2024 συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο της δράσης τους προχώρησαν σε δέκα περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και προώθησης αλλοδαπών, για τις οποίες σχηματίστηκαν σχετικές δικογραφίες. Παραλάμβαναν από παραποτάμιες περιοχές του Νομού Έβρου αλλοδαπούς, που στερούνταν εγγράφων και με χρήση περισσότερων των είκοσι επιβατηγών οχημάτων, που προμηθεύονταν από Ελλάδα και εξωτερικό, τους οδηγούσαν και τους αποβίβαζαν σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να επιβιβάζουν μερικούς από τους μεταφερόμενους αλλοδαπούς ακόμα και σε χώρους αποσκευών των αυτοκινήτων, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κατά μέσο όρο μετέφεραν οκτώ με δέκα άτομα τη φορά, ενώ το παράνομο κέρδος τους εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά σε 500.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές Αρχές και να αποφύγουν τυχόν εντοπισμό τους, αγόραζαν τα προαναφερόμενα οχήματα χωρίς να προχωρούν σε μεταβίβασή τους, ώστε σε πιθανούς ελέγχους να φαίνονται υπαίτιοι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.

Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις και σε έρευνες που ακολούθησαν σε τέσσερις οικίες κι ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 20 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μεταφοράς

  • Πλήθος τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων

  • 2.090 ευρώ σχετιζόμενα με τη δράση της οργάνωσης.

αστυνομικοίμετανάστεςεγκληματική οργάνωσηαλλοδαποί