Φαράγγι Σαμαριάς: Ολοκληρώθηκε η αυτοψία Λέκκα - «Το επίπεδο κινδύνου παραμένει ίδιο»
NewsroomΑργά το απόγευμα της Πέμπτης (19/9) ολοκλήρωσε την αυτοψία στο φαράγγι της Σαμαριάς η ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Ευθύμιο Λέκκα, με αφορμή τον θάνατο τουρίστριας, το απόγευμα της Τετάρτης, εντός του φαραγγιού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με το πέρας της αυτοψίας και μετά την αναχώρησή του από το φαράγγι, «εξετάσαμε όλο το φαράγγι, το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο, όπως ήταν και πριν τα χθεσινά γεγονότα. Με κάποιες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, μπορεί το φαράγγι να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Βεβαίως, θέλει μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μία μοναδική περιοχή σε όλον τον κόσμο αλλά ενέχει κίνδυνους, από τους οποίους διαμορφώθηκε κόλας (διάβρωση, κατολισθήσεις, βροχοπτώσεις). Κίνδυνοι υπάρχουν αλλά είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο, από εκεί και πέρα η απόφαση για το άνοιγμα ανήκει στους αρμόδιους φορείς».
«Θα παρακολουθούμε συνεχώς το φαράγγι. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα, καθώς δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν, είχαμε ένα τεράστιο ποσό βροχής με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα», πρόσθεσε.
Όπως λέει ο ίδιος, στο flashnews.gr, έγινε πολύ καλή διαχείριση του κόσμου που ήταν μέσα στο φαράγγι. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον κίνδυνο, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι φυσικοί κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν».
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» για τη σταθερότητα των βράχων
Σχετικά με τη σταθερότητα των βράχων αλλά και τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν εντός του εθνικού δρυμού, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το φαράγγι είναι τεράστιο».
«Ενδεχόμενα έργα που προτείνονται ώστε να μείωναν τον κίνδυνο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, ειδικότερα δεδομένου ότι τα έργα ακυρώνουν το φυσικό μνημείο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έκθεσή μας έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι να διαμορφώσουμε ίσως σε μερικά σημεία ένα καινούργιο μονοπάτι που να εκθέτει σε μικρότερο βαθμό τον κόσμο σε κινδύνους, χωρίς να τους μηδενίζει, μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με φυσικά υλικά αλλά σε πολύ μικρές περιοχές, να τοποθετήσουμε πινακίδες κατά μήκος του φαραγγιού που να προειδοποιούν τους επισκέπτες για τους ενδεχόμενους κινδύνους και να διαμορφώσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως αύριο, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο