Ελλάδα|25.09.2024 06:50

Aegean: Δημιουργεί ένα πλήρες οικοσύστημα αερομεταφορών με τη νέα Τεχνική Βάση και το Εκπαιδευτικό Κέντρο

Μαρία Λιλιοπούλου

Νέα εποχή για την Aegean σηματοδοτεί η λειτουργία της νέας Τεχνικής Βάσης και του εκπαιδευτικού κέντρου της μέσω των οποίων τοποθετείται ως μια υπολογίσιμη δύναμη και στον τομέα της συντήρησης αεροσκαφών και της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης στελεχών του αεροπορικού κλάδου.

Με την έναρξη εργασιών στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN υλοποιείται το πρώτο Ολοκληρωμένο Οικοσυσύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα θέτοντας τις βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ίδιας της εταιρείας, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα διεθνή αγορά με ισχυρές προοπτικές.

Η εταιρία πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, έχοντας ήδη καλύψει το 70% της συνολικής επένδυσης των 140 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2022 ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης με στόχο τη δημιουργία ενός από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Σήμερα από τις εγκαταστάσεις αυτές εκτός της κάλυψης των δικών της αναγκών, εξυπηρετούνται και τρίτες αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες φέρνουν τα αεροσκάφη τους για συντήρηση στην Ελλάδα ή τα πληρώματά τους για εκπαίδευση, ενώ σε βάθος 5ετίας υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 500 νέες άμεσες και περισσότερες από 600 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ως προς το αντικείμενο της εκπαίδευσης, η AEGEAN και η CAE, η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, ανακοίνωσαν το 2023 τη συνεργασία τους υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης στο εκπαιδευτικό κέντρο της νέας Τεχνική Βάσης της AEGEAN στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Έως τώρα έχουν εγκατασταθεί οι 4 προσομοιωτές, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και οι επόμενοι τρεις που θα συμπληρώσουν την επένδυση.

Για μια «επένδυση, η οποία όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες μας στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά έχει και προστιθέμενη αξία για τη χώρα», έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα θα είναι «λελογισμένα» χωρίς βιαστικές κινήσεις, καθώς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι εγκαταστάσεις στεγάζονται στο υπόστεγο της παλιάς κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παρέμενε άδειο και εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 12 χρόνια. Οι εργασίες αποκατάστασης του υποστέγου ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 και σε λιγότερο από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2024, σχεδόν ταυτόχρονα με τα 25α γενέθλια της εταιρείας, είχαν ολοκληρωθεί και η νέα τεχνική βάση της AEGEAN στέγαζε ήδη τις νέες της δραστηριότητες.

Μία από τις πιο απαιτητικές εργασίες για τη «μεταμόρφωση» του υποστέγου ήταν η στεγάνωση της οροφής των 25.500 τ.μ., η οποία διήρκησε έξι μήνες καθώς οι εργασίες σε αυτό το ύψος εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργούνταν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Το έργο περιέπλεκε περισσότερο η ανάγκη να «κουμπώσουν» τα φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα με 5.238 τεμάχια φωτοβολταϊκά πάνελ και δυνατότητα παραγωγής 3 MW ισχύος, 4,5 GWh ενέργειας σε ετήσια βάση, παραγωγή ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Οι εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν ριζικά και στην αποθήκη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τις εργασίες συντήρησης, η οποία καταλαμβάνει έκταση 2.300 τ.μ., διαθέτει αυτοματισμούς και πρωτοποριακά συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των 25.000 και πλέον κωδικών που χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς των υπηρεσιών συντήρησης.

Η «AEGEAN Technics»

Τον Ιούλιο του 2024 η «AEGEAN Τechnics» πιστοποιήθηκε από την Αρχή Πολιτικής αεροπορίας (ΑΠΑ) και ξεκίνησε επίσημα, εντός του νέου υπόστεγου την παροχή υπηρεσιών συντήρησης για τις ανάγκες της εταιρείας, αλλά και προς τρίτους (λίγους μήνες νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της παλιάς τεχνικής βάσης είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες αναθέσεις από άλλους αερομεταφορείς, όπως η Cyprus, TUS. κ.λπ. που στο εξής παρέχονται στη νέα τεχνική βάση).

Η νέα Τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανση του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.

Στην Τεχνική βάση πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών, αλλά και οι καθημερινές εργασίες συντήρησης, οι οποίες απαιτούν χρήση υπόστεγου.

Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι (+ 20% από το αντίστοιχο τεχνικό προσωπικό την 1/1/2023 και + 50% από το αντίστοιχο προσωπικό την 1/1/2019) με στόχο να αυξάνονται κατά περίπου 10% κάθε χρόνο, δηλαδή το ισοδύναμο μίας νέας γραμμής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022.

Πρόκειται για ένα οργανισμό συντήρησης στον οποίο στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.

«AEGEAN¦CAE Flight Training Center»

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την CAE.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για 3 επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της AEGEAN, της Olympic Air αλλά και άλλων εταιρειών, σε δύσκολα σενάρια.

Οι προσομοιωτές προσφέρουν πραγματικές συνθήκες πτήσης, τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον, όσο και στο εσωτερικό. Στα «παράθυρα» απεικονίζεται το εξωτερικό περιβάλλον (αεροδρόμιο, ανάγλυφο, ουρανός, καιρικά φαινόμενα), ενώ υδραυλικοί μηχανισμοί κινούν όλο το «πιλοτήριο», ώστε οι πιλότοι να νιώθουν στο σώμα τους τις δυνάμεις της πτήσης.

Επίσης, στο κέντρο εκπαίδευσης λειτουργούν και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, όπως εκκένωση έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση πραγματικής πυρόσβεσης, ενώ περιλαμβάνει και αίθουσες εκπαίδευσης, χώρους τεχνικής υποστήριξης και γραφεία.

Το κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων καμπίνας περιλαμβάνει ένα ομοίωμα του θαλάμου επιβατών του Α320 πανομοιότυπο με πραγματικό αεροσκάφος, με πιλοτήριο, καθίσματα, ντουλάπια, κουζίνες και τουαλέτες. Στα «παράθυρα» μπορεί κανείς να δει διαφορετικά σενάρια εκπαίδευσης για κάθε ενδεχόμενη φάση της πτήσης με αντίστοιχους ρεαλιστικούς ήχους.

Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας, ανταγωνιζόμενο εκπαιδευτικά κέντρα στη Σόφια, την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη και το Μιλάνο. Σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευσης της εταιρείας, Παναγιώτη Σίσκο, αντίστοιχα κέντρα μικρότερα ή μεγαλύτερα υπάρχουν σε κάθε έδρα αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη. Συγκριτικά με τα κέντρα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αυτό της AEGEAN υπερέχει καθώς διαθέτει πιστοποίηση από την EASA.

Πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους και μηχανικούς

Το πρόγραμμα υποψήφιων πιλότων ξεκίνησε το 2018 με εκπαίδευση διάρκειας από 17 έως 19 μηνών και προβλέπει θεωρητική και πτητική εκπαίδευση σε αεροσκάφη και εξομοιωτές πτήσεων. Σήμερα περισσότεροι από 90 απόφοιτοι βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της εταιρείας ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά και η 3η περίοδος εισαγωγής για το 3ετές πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων που προκηρύχθηκε το 2022 για άλλους 120 συνολικά υποψήφιους πιλότους.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα Υποτροφιών εκπαίδευσης υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών της AEGEAN, προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να γίνουν μηχανικοί αεροσκαφών. Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί 24 μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αεροσκάφη, εργαστήρια, αλλά και την Τεχνική Βάση της AEGEAN από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και έμπειρα στελέχη της εταιρείας, ενώ με την επιτυχή φοίτηση και απόκτηση του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι εντάσσονται στην AEGEAN, αρχίζοντας την επαγγελματική τους πορεία στην τεχνική βάση της εταιρείας.

Aegeanσυντήρησηειδήσεις τώρα