Ελλάδα|26.09.2024 14:55

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος ακρωτηριάστηκε σε εργατικό ατύχημα - Τον εργοδότη καταγγέλλουν οι γονείς

Newsroom

Σοβαρό εργατικό ατύχημα είχε ένας 17χρονος στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε βιοτεχνία επίπλων της Θεσσαλονίκης. Ο ανήλικος ξεκίνησε να εργάζεται δοκιμαστικά προκειμένου να εκπαιδευτεί, μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, αλλά κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε σταθερό τροχό κοπής τραυματίστηκε σοβαρά και ακρωτηριάστηκε. Οι γονείς καταγγέλλουν αμέλεια του εργοδότη και ζητούν δικαίωση.

Ευθύνες στον εργοδότη ρίχνουν οι γονείς του ανήλικου

Ευθύνες στον εργοδότη αποδίδουν οι οικείοι του, επισημαίνοντας ότι ένας ανήλικος και ανειδίκευτος εργαζόμενος, βάσει νόμου, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε χώρο όπου λειτουργεί ένα επικίνδυνο μηχάνημα. Ο τραυματίας υποβλήθηκε σε δύο πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις σχετικές με τη συγκόλληση των κομμένων δαχτύλων αλλά χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, σύμφωνα με το grtimes.gr.

Μετά την καταγγελία που έγινε, το αδίκημα που καταγράφηκε από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά είναι «σωματική βλάβη από αμέλεια». Στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 συνελήφθη από αστυνομικούς ο 42χρονος ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας επίπλων για την πράξη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας, στις εγκαταστάσεις της ίδιας επιχείρησης. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, με εντολή εισαγγελέα ο συλληφθείς – εργοδότης αφέθηκε ελεύθερος μετά το σχηματισμό της δικογραφίας εις βάρος του.

Όπως καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων, ο τραυματισμός προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εργασίας σε σταθερό τροχό (γωνιάστρα) και είχε σαν αποτέλεσμα να κοπούν τέσσερα δάχτυλα από το αριστερό χέρι του 17χρονου υπαλλήλου της επιχείρησης.

Κατά την κατάθεση του στην αστυνομία, ο 49χρονος πατέρας του ανήλικου δήλωσε ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Ανέφερε ότι ο γιος του, μία εβδομάδα πριν το περιστατικό, ξεκίνησε να εργάζεται δοκιμαστικά στη συγκεκριμένη εταιρεία επίπλων προκειμένου να εκπαιδευτεί στην ειδικότητα μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι το μεσημέρι της 9ης Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε από το τοπικό Κέντρο Υγείας ότι ο γιος του έχει μεταφερθεί εκεί από τον εργοδότη κι έναν ακόμη υπάλληλο λόγω σοβαρού ατυχήματος που είχε στην εργασία του, με αποτέλεσμα τον μερικό ακρωτηριασμό στο αριστερό χέρι.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα δάκτυλα, η οποία διήρκησε περίπου 15 ώρες και ολοκληρώθηκε το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου. Ο πατέρας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους γιατρούς ότι υπήρξε ακρωτηριασμός δύο δαχτύλων, του παράμεσου και του μικρού και ότι συγκολλήθηκαν ο δείκτης και ο μεσαίος. Όμως, η λειτουργικότητα τους δεν κατέστη δυνατή και έτσι τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ο ανήλικος υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των δύο δαχτύλων που είχαν συγκολληθεί.

«Ζητούμε δικαίωση»

Ο πατέρας του 17χρονου ανέφερε στο GRTimes τα εξής: «Ο γιoς μας βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση από τότε που συνειδητοποίησε ότι έχασε τα τέσσερα δάχτυλα του αριστερού του χεριού σε ένα εργατικό ατύχημα για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο εργοδότης του. Γιατί του ζήτησε να τον βοηθήσει και να μεταβεί σε έναν χώρο στον οποίο, βάσει νόμου, απαγορευόταν να προσέλθει ως ανήλικος και ανειδίκευτος εργαζόμενος, όπως πληροφορηθήκαμε από την επιθεώρηση εργασίας.

Επιπλέον, από την ολιγωρία του εργοδότη χάθηκε πολύτιμος χρόνος – περίπου 5 ώρες- καθώς δεν κλήθηκε άμεσα ασθενοφόρο για τη διακομιδή του σε εφημερεύον νοσοκομείο έτσι ώστε να είναι δυνατή η συγκόλληση των κομμένων δαχτύλων. Τελικά, όταν αυτό έγινε, οι γιατροί έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Το παιδί υποβλήθηκε σε ένα πρώτο χειρουργείο 16 ωρών και σε ένα δεύτερο 4 ωρών αλλά έχασε και τα τέσσερα δάχτυλα. Οι συνέπειες είναι ανεπανόρθωτες.

Τώρα, εμείς όσο μπορούμε, προσπαθούμε να απαλύνουμε την ψυχική οδύνη που υπέστη. Ζητούμε δικαίωση».

Οι δικηγόροι του 17χρονου παθόντα, Χαράλαμπος Αποστολίδης και Χρήστος Αποστολίδης, επισήμαναν στο GRTimes ότι:

«Πρόκειται για ένα σκληρό ατύχημα που οφείλεται στην αδήλωτη εργασία ακόμη και ανήλικων εργαζόμενων, χωρίς καμία εκπαίδευση για την εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών, λόγω ανευθυνότητας των εργοδοτών. Ο ατυχής 17χρονος που υπερασπιζόμαστε έπεσε θύμα της εγκληματικής αμέλειας του εργοδότη του και έχει ήδη χάσει τα τέσσερα δάκτυλα του χεριού του. Ένα ζωντανό και χαρούμενο παιδί, με όνειρα και ελπίδες, θα αντιμετωπίζει αυτές τις συνέπειες για όλη του τη ζωή. Ήδη κινούμαστε τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό πεδίο, διεκδικώντας όσα ο νόμος επιβάλει».

εργοδότηςΘεσσαλονίκηακρωτηριασμοίεργατικό ατύχημαειδήσεις τώραακρωτηριασμός