Θεσσαλονίκη: Άθλια η κατάσταση των εγκαταστάσεων του 3ου ΓΕΛ – Έπεσαν σοβάδες σε σχολική αίθουσα εν ώρα μαθήματος
NewsroomΜε μία δυσάρεστη εμπειρία ήρθαν αντιμέτωποι μαθητές της πρώτης τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη (26/09), όταν, σε σχολική αίθουσα του δεύτερου ορόφου και κατά τη διάρκεια μαθήματος, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι.
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό τονίζει πως από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί και πως «χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες από το άνοιγμα των σχολείων για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας για την κατάσταση των σχολικών αιθουσών». Η ίδια τόνισε ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν από τα τέλη Αυγούστου ενήμερες για τις φθορές που έχει το κτίριο αλλά δεν προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης, παρότι έγιναν έλεγχοι από τεχνικά κλιμάκια.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έφη Θεοδωράκη, τόνισε ότι «δεν έχει χτυπήσει κάποιος μαθητής», ενώ πρόσθεσε πως, η αίθουσα από το ταβάνι της οποίας αποκολλήθηκαν οι σοβάδες θα παραμείνει κλειστή. Τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι παλιά, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως, «και γι’ αυτό ο δήμαρχος πιέζει πάρα πολύ την κυβέρνηση για την έγκριση πόρων έτσι ώστε να συντηρηθούν τα σχολεία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάρα πολλά σχολεία και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα».
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι, το πρωί της Παρασκευής (27/09) θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στη σχολική αίθουσα και, στη συνέχεια, θα προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Δεν είχαμε ειδοποιηθεί πως στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει κάποιο πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 220 σχολεία ενώ η κατάσταση κτιρίων και εγκαταστάσεων δεν είναι καλή. «Τα σχολεία έχουν εγκαταλειφθεί και ως κτήρια και ως εγκαταστάσεις. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να χτιστούν νέα σχολεία και να αποκατασταθούν τα ήδη υπάρχοντα», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρος Τριλυράκης είπε, σχολιάζοντας το περιστατικό πως, πως «αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Παιδεία είναι κόστος. Έχουμε σχολεία με ταβάνια να πέφτουν, καυστήρες να εκρήγνυνται και από την άλλη τμήματα 25 και 30 μαθητών και εκπαιδευτικούς να μην διορίζονται. Θύματα αυτής της κατάστασης δυστυχώς είναι τα παιδιά και οι Δήμοι, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι τα σχολεία, θα πρέπει να πιέζουν την κυβέρνηση για χρηματοδότηση και εξασφάλιση πόρων και να μην κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση».
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητά «πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια ΑΜΕΣΑ» καθώς και «κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της Παιδείας. «Θεωρούμε πως και αυτό το περιστατικό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης από τις διοικήσεις των Δήμων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας», υπογραμμίζει.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
«Άλλο ένα περιστατικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο συγκρότημα του 3ου γυμνασίου και 3ου λυκείου Θεσσαλονίκης, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι, την ώρα του μαθήματος. Από τύχη, και καθώς απουσίαζαν κάποιοι μαθητές, δεν κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία μαθητές.
Πρόκειται για το σχολείο, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να μεταφέρουν και το Διαπολοτισμικό Λύκειο, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών που τόνιζαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών που ήδη υπάρχουν και που θα πολλαπλασιαστούν με την συστέγαση.
Μάλιστα, το καλοκαίρι μέσα στον Αύγουστο, ο Δήμος έστειλε συνεργεία για να γίνει διαχωρισμός αιθουσών με γυψοσανίδες, ενώ οι γονείς καταδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο και την αυλή του σχολείου. Σε όλα αυτά οι υπηρεσίες έδιναν υποσχέσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις, αφού το μόνο τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργηθούν οι χώροι για να εγκατασταθεί το Διαπολιτισμικό Λύκειο.
Το σύνθημα του πανό που κρέμασαν οι γονείς έξω από το σχολείο, ήδη από το καλοκαίρι:
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
δυστυχώς δεν συγκίνησε τους αρμόδιους φορείς, για να έρθει σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, για να επαληθεύσει του γονείς και να εκθέσει τον Δήμο και την Κυβέρνηση.
Θεωρούμε πως και αυτό το περιστατικό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εγκατάλειψης από τις διοικήσεις των Δήμων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας.
Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια ΑΜΕΣΑ . Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα.»
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της