Ελλάδα|27.09.2024 14:13

Άγιος Παντελεήμονας: Ερωτηματικά για τον θάνατο του μετανάστη στο ΑΤ - Οι καταγγελίες και ο ισχυρισμός της ΕΛΑΣ

Newsroom

Οργή έχει προκαλέσει η υπόθεση του θανάτου του 38χρονου μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Μετά τις σοβαρές καταγγελίες της οικογένειας και της ΚΕΕΡΦΑ ότι ο μετανάστης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο αστυνομικό τμήμα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  έδωσε εντολή στον Συνήγορο του Πολίτη να ερευνήσει το περιστατικό.

«Η έρευνα για το περιστατικό θανάτου αλλοδαπού κρατούμενου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα διαβιβάζεται στο Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να υπάρξει πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, ενώ παράλληλα εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η συνήγορος της οικογένειάς του, ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ ήταν εξαφανισμένος από τις 13 Σεπτέμβρη χωρίς οι συγγενείς να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε. Ο μετανάστης διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004, ενώ από το 2017 είχε λάβει άδεια παραμονής. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε μισθωτήριο στο όνομά του. Σημειώνεται παράλληλα ότι όπως προκύπτει από έρευνα της οικογένειας ο μετανάστης μεταφέρθηκε συνολικά αυτό το διάστημα σε πέντε αστυνομικά τμήματα και συγκεκριμένα στα ΑΤ Ομόνοιας, Πατησίων, Κολωνού, Γαλατσίου και Αγίου Παντελεήμονα.

Διαδηλώσεις και πολιτικές αντιδράσεις

Το σοβαρό περιστατικού του θανάτου του μετανάστη και του ξυλοδαρμού έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα διαδήλωση στις 7.30 στην πλ. Βικτωρίας και θα ακολουθήσει πορεία προς το διαβόητο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Στη χθεσινή αυθόρμητη κινητοποίηση στην πλατεία Βικτωρίας, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, προκλήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να σπάνε με δακρυγόνα την πορεία. Προσήχθησαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο τελικά συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με καταγγελία του Παρατηρητηρίου για την αστυνομική βία CopWatchGr, διαδηλωτής χτυπήθηκε άγρια από άνδρες των ΜΑΤ.

 

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να δοθούν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ο μετανάστης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση» είχε τονίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 απαιτεί «την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση του γεγονότος. Είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛΑΣ, την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών».

Ενώ η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ιατροδικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αληθινά αίτια του θανάτου του. Ως Νέα Αριστερά θα παρακολουθούμε την υπόθεση στενά και τονίζουμε να μην διανοηθούν και αυτή τη φορά, όπως στην περίπτωση του Κώστα Μανιουδάκη, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα».

«Απόπειρα συγκάλυψης»

Σκληρή απάντηση από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον μετανάστη πακιστανικής καταγωγής, που βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Η ΚΕΕΡΦΑ και κάνει λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα» και ζητά να ξηλωθεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ:

Τι υποστηρίζει η ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο σχετικά με θάνατο αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε επί τόπου σταθμός ΕΚΑΒ.

Κατά την παραμονή του ατόμου στο Αστυνομικό Τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης.

Αργότερα, προέκυψε ότι πρόκειται για αλλοδαπό που τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια ο προσαγόμενος αλλοδαπός ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου, άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα σε γλώσσα μη κατανοητή στους αστυνομικούς, εξαπολύοντας επίθεση και αποκολλώντας με τα χέρια του τον νιπτήρα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να τον δεσμεύσουν.

Στη συνέχεια προσήλθε και ο σταθμός ΕΚΑΒ, που προηγουμένως είχαν καλέσει οι αστυνομικοί, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφορά σε νοσοκομείο.

Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, απείθεια και άρνηση λήψης αποτυπωμάτων.

Το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024) με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, δικάστηκε στο αυτόφωρο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης -29- μηνών (από την οποία θα εκτίονταν οι -4- μήνες, δίνοντας αναστολή -3- ετών στους υπόλοιπους -25- μήνες) καθώς και χρηματική ποινή.

Ακολούθησε ο επανεγκλεισμός του στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι τη μεταγωγή του σε Σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος.

Πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, εντοπίστηκε από αστυνομικούς χωρίς τις αισθήσεις του και κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε τον θάνατό του.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή.

Τέλος, για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση».

To χρονικό

Από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα, ο Μοχάμεντ Καμράν μετακινείται από τμήμα σε τμήμα, συνολικά αλλάζει 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο ΑΤ Παντελήμονα κάτω από άγνωστες συνθήκες. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν.Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ.  Το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από ιατροδικαστή κάνει λόγο για απροσδιόριστη αιτία θανάτου, χωρίς δηλαδή να εντοπίζεται κάποια άμεση παθολογική αιτία για την κατάληξη του θύματος. Ωστόσο, όπως καταγράφεται τα προθανάτια τραύματα ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού σε όλο του το σώμα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου o 37χρονος Μοχάμεντ οδηγείται, στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, στο Α.Τ. Ομόνοιας έπειτα από μήνυση για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Το επόμενο πρωί μετάγεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να δικαστεί ενώπιον του Γ’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Η εκδίκαση αναβάλλεται (για τις 16/9) και διατάσσεται η συνέχιση της κράτησής του στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου μετάγεται στο Α.Τ. Πατησίων, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διέθετε νόμιμη άδεια διαμονής ή αν συνέτρεχαν προϋποθέσεις απέλασής του. Επειδή το εν λόγω Α.Τ. δεν διαθέτει κρατητήρια, οδηγείται στο Α.Τ. Γαλατσίου, όπου κρατείται μέχρι το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου οδηγείται στο Α.Τ. Κολωνού για τη συνέχεια της διοικητικής του κράτησης και λίγο πριν από τα ξημερώματα της επόμενης μέρας αφήνεται ελεύθερος, αφού το Α.Τ. Πατησίων ενημερώνει πως ο αδερφός του 37χρονου διέθετε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα.

Μετά την απελευθέρωσή του ο Μοχάμεντ εντοπίζεται από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ για εξακρίβωση στοιχείων και οδηγείται, στις 00.30 της 18ης Σεπτεμβρίου, στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Τρεις μέρες αργότερα τον παραλαμβάνεται το ΕΚΑΒ νεκρό.

θάνατοςξυλοδαρμόςμετανάστηςειδήσεις τώραΕλληνική ΑστυνομίαΆγιος Παντελεήμονας