Επιχείρηση εκκαθάρισης στους εκλογικούς καταλόγους - Ενεργοί ψηφοφόροι 116 ετών!
NewsroomΕκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών καθώς, εμφανίζονται ενεργοί ψηφοφόροι 116 ετών!
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών είναι πολλοί περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό.
10.000 εγγεγραµµένοι ηλικίας... 116 ετών
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 10.000 εγγεγραµµένοι ηλικίας... 116 ετών, ενώ έχουν εντοπιστεί ήδη περισσότερες από 1.300 διπλοεγγραφές.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταλόγων µε ορίζοντα έως τις αρχές του έτους να έχει ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για να υπάρχει μια ακριβής εικόνα του σώµατος των ψηφοφόρων, αλλά και για να εξάγονται σωστά συμπεράσματα για το ύψος της αποχής.
Για ποιους λόγους επικρατεί αυτή η κατάσταση στους εκλογικούς καταλόγους
Οι αιτίες για αυτή την κατάσταση που επικρατεί είναι αρκετές.
- Αρχικά, ένας μεγάλος αριθμός είναι Έλληνες που απεβίωσαν στο εξωτερικό και ουδέποτε δηλώθηκαν στις προξενικές αρχές, κάτι που πλέον αποτελεί υποχρέωση, καθώς τα προξενεία επιβάλλεται να καταγράφουν άμεσα τα γεγονότα ζωής των Ελλήνων πολιτών (γάµοι, γεννήσεις, θάνατοι).
- Επίσης, κατά τη μεταφορά δημότη σε άλλη οικογενειακή μερίδα ενδέχεται το δημοτολόγιο να αμελούσε να διαγράψει την εγγραφή του εκλογέα από τη γονεϊκή του µερίδα, ούτως ώστε να παραμείνει ενεργός μόνο στη συζυγική.
- Ακόμη υπάρχει πρόβλημα µε γυναίκες που τέλεσαν γάμο προ του 1983 και οι οποίες µεταδηµότευσαν λόγω γάµου λαµβάνοντας το επώνυµο του συζύγου τους, χωρίς να διαγραφεί η πρώτη εγγραφή τους από τον δήµο όπου γεννήθηκαν ή από τη µερίδα του πατέρα τους, και ήταν δύσκολο να ταυτοποιηθούν χωρίς τη χρήση ενιαίου συστήματος.
- Παράλληλα, δήμοι εσκεμμένα δεν προχωρούσαν στη διαγραφή δηµοτών τους για να αποφύγουν τυχόν συγχώνευση του δήµου τους µε κάποιον άλλο δήµο στο πλαίσιο ενός νέου αυτοδιοικητικού προγράµµατος, π.χ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης».
- Τέλος, υπάρχουν ασυµφωνίες στα προσωπικά στοιχεία των δηµοτών, π.χ. Γιάννης - Ιωάννης, Αικατερίνη - Κατίνα, µπορεί να οδηγήσουν στη δηµιουργία διπλοεγγραφών δηµοτών. Σήμερα, όμως, αυτές µε τη χρήση λεξικών συνωνύμων εντοπίζονται από το πληροφοριακό σύστημα και απαλείφονται σταδιακά από τους δήμους.
- Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
- Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
- Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή