Βαρθολομαίος: «Αναμένουμε τις ομιλίες που θα φωτίσουν πολλές πτυχές των εξελίξεων σε Ίμβρο και Τένεδο»
Κώστας ΑσημακόπουλοςΒαρυσήμαντη ομιλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε στη Θεσσαλονίκη για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης στο «ορατό μέλλον». Ο Βαρθολομαίος άνοιξε τις εργασίες του 1ου Πανιμβριακού Συνεδρίου «Ίμβρος και Τένεδος Νόστος και Προοπτική» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Πατριάρχης δεν έκανε αναφορά στην επαναλειτουργία της Χάλκης ωστόσο έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία των σχολείων στην Ίμβρο από το 2013 που ήταν «ένα θαύμα Θεού» που αναγέννησε το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά ενισχύει την επιστροφή των ομογενών στον τόπο τους. Παρότι δεν έγινε σαφή αναφορά η αναλυτική αναφορά στην επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο και στην Τένεδο έχει άμεση σχέση με τα οφέλη για την επαναλειτουργία της Χάλκης. Είπε ακόμα πως είναι ανοικτά τα ζητήματα όπως της υπηκοότητας και των περιουσιακών δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε στην αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου στην Ίμβρο και στην Τένεδο αλλά και στη σπουδαιότητα των Ελλήνων που παρά τις πιέσεις και τα προβλήματα έμειναν στον τόπο τους και κράτησαν άσβεστη την παράδοση, την ιστορία, τα ήθη έθιμα και την ντοπιολαλιά. Έκανε ιστορική αναδρομή στον ξεριζωμό 6.000 Ελλήνων στο 1964, για τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν. Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι 250 ψυχές που έμειναν στο νησί το 1990 αλλά και στην προοδευτική αύξηση των ομογενών.
Τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αναμένουμε τις ομιλίες που θα φωτίσουν πολλές πτυχές των εξελίξεων στα νησιά μας».
«Η επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων που ονειρευτήκαμε και αξιωθήκαμε χάρη του Θεού να βιώσουμε ως θαύμα αναπτέρωσε τις ελπίδες μας. Ήδη συμπληρώθηκε μία δεκαετία και προχωρούμε με αυτοπεποίθηση και πολλές προσδοκίες. Ευγνωμονούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επανεκτίμηση η της ομογενειακής παιδείας στην Ίμβρο. Αναγνωρίζουμε την στήριξη των τουρκικών αρχών στο εγχείρημα και ευχαριστούμε τους υπεύθυνος που συνέβαλαν προσωπικά. Αναμένουμε τις ομιλίες που θα φωτίσουμε πολλές πτυχές των εξελίξεων στα νησιά μας και θα αναδείξουν τις προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο κυριότερος παράγοντας για τις εξελίξεις στην Ίμβρο είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τουρκικό κράτος. Τίποτα δεν είναι δυνατόν να ορθοποδήσει για την ομογένεια σε Ίμβρο και Τένεδο χωρίς στήριξη εκ μέρους των κρατικών αρχών. Το ίδιο το κράτος το οποίο εφάρμοσε το εξοντωτικό πρόγραμμα διάλυσης καλείται να βοηθήσει για να αποκατασταθεί το δίκαιο. Υπάρχουν όντως πολλά και ουσιαστικά τα οποία πρέπει να γίνουν εκ μέρους του τουρκικού κράτους στο θέμα των σχολείων για ζητήματα υπηκοότητας και περιουσιακά δικαιώματα. Το πρόγραμμα διάλυσης δεν ωφέλησε κανέναν. Ούτε το ίδιο το κράτος που το κατήρτησε και το έθεσε σε εφαρμογή. Η ανάπτυξη της Ίμβρου θα ήταν τελείως διαφορετική και επωφελείς της Τουρκίας εάν δεν υπήρχε αυτό το καταστροφικό, αντιδημοκρατικό επαίσχυντο πρόγραμμα. Κρίσιμο και αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Ίμβρος και η Τένεδος υπήρξαν θύματα των εντάσεων στις σχέσεις αυτές με αποκορύφωμα το ζήτημα της Κύπρου. Η σταθεροποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η βάση για καλή πορεία της παρουσίας της ομογένειας στην Ίμβρο και χαιρόμαστε με την εν εξέλιξη ελληνοτουρκική προσέγγιση».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό