Ελλάδα|30.09.2024 11:40

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Nέο 112 - «Αν βρίσκεστε στον Πύργο, απομακρυνθείτε»

Γιάννης Ζιάκας

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή του Ξυλόκαστρου εδώ και λίγη ώρα, καθώς νέο 112 εστάλη στους κατοίκους του χωριού «Πύργος» να απομακρυνθούν προς τη «Λυγιά» εξαιτίας της φωτιάς.

Ποιοι ήταν οι δύο νέοι που έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες

Yπενθυμίζεται ότι στο πένθος έχει βυθιστεί η Κορινθία, την ώρα που η φωτιά, που ξέσπασε χθες σε δασική περιοχή, κατέκαψε μεγάλο μέρος γης.

Σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας οι απανθρακωμένες  σοροί δύο ανδρών 35 και 40 ετών. Τα θύματα δεν ήταν εθελοντές πυροσβέστες, όπως γράφτηκε αρχικά, ήταν κάτοικοι του χωριού, Ανώ Πιτσά, που με γενναιότητά προσπάθησαν να προστατέψουν τον τόπο τους. Το βράδυ της Κυριακής είχαν πάει με τα μηχανάκια τους στο διπλανό χωριό για να βοηθήσουν κάποιον φίλο ή συγγενή. Τελευταία φορά έδωσαν σημάδια ζωής την Κυριακή στις 21.30, όποτε έστειλαν βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονταν.

«Πάντα βοηθούσαν τα παιδιά αυτά»

«Είναι τραγικό. Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Στα χωριά ο ένας βοηθάει τον άλλο. Έτσι έχουμε μάθε να ανοίξουμε τον δρόμο, να βοηθήσουμε τον φίλο μας, το συγχωριανό μας», τόνισε στο OPEN o αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιώλης.

«Τους γνώριζα πάρα πολύ καλά. Ήταν γειτονάκια μας. Βγήκαν να βοηθήσουν. Πάντα βοηθούσαν τα παιδιά αυτά. Όποτε υπήρχε φυσική καταστροφή βοηθούσαν», είπε κάτοικος γειτονικού χωριού στο OPEN.

350 πυροσβέστες στο σημείο 

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στις 10.51 και έλαβε μεγάλες λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν έως και τα 8 μποφόρ.  Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος, 110 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και δυο μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

Άνεμοι 7 μποφόρ 

Το έργο της πυροσβεστικής είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πυρκαγιά κατακαίει σε πυκνόφυτη, δύσβατη περιοχή, ενώ οι άνεμοι αγγίζουν τα 7 μποφόρ. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη επειδή η φωτιά τείνει να δημιουργεί τον δικό της καιρό,  στο πεδίο είναι πιθανό οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν και αιφνίδιες αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου.

Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Ελληνικού Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Πριν από λίγο, εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ζάχολη. Συνολικά, έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι 6οικισμών.

φωτιάφωτιά τώραΞυλόκαστροειδήσεις τώρα