Ελλάδα|17.04.2019 07:02

ΕΛ.ΑΣ.: Αναψε φωτιές το βίντεο µε τον σύγχρονο «Ηλία του 16ου» (vid)

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Το σποτ του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τις ευχές του Πάσχα και τα µηνύµατα για την ασφαλή µετακίνηση των πολιτών κατάφερε να γίνει viral. Μέσα σε µόλις µία ηµέρα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες προβολές στο YouTube, κοινοποιήθηκε από χιλιάδες χρήστες στα social media και έγινε αντικείµενο συζήτησης και σχολίων στα µέσα ενηµέρωσης.

Δεν είναι, άλλωστε, σύνηθες για τα Σώµατα Ασφαλείας να δηµιουργούν ένα τόσο ευφάνταστο και δηµιουργικό βίντεο, προσπαθώντας να περάσουν µηνύµατα για την οδική ασφάλεια. Τα γυρίσµατα έγιναν στην Καρυά Αργολίδας, ένα γραφικό χωριουδάκι 250 κατοίκων, το οποίο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ως «Κολοκοτρωνίτσι», καθώς εκεί είχε γυριστεί η γνωστή σειρά «Το καφέ της Χαράς». Αστυνοµικοί µε καλλιτεχνική... φλέβα, συνεργάτες του Γραφείου ∆ηµιουργικού Σχεδιασµού του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εγκαταστάθηκαν εκεί για αρκετές ηµέρες. Επιστράτευσαν γαϊδουράκια και πρόβατα, και έπιασαν δουλειά...

Οι δύο πρωταγωνιστές του σποτ, ο αυστηρός διοικητής του Αστυνοµικού Σταθµού Καρυάς και ο «Αναστάσης», ο αστυνοµικός που κόβει κλήσεις, περιγράφουν πώς έζησαν τα γυρίσµατα, τα ευτράπελα που προκάλεσαν γέλια και ποιος ήταν ο σκοπός του ευρηµατικού βίντεο. Ο Γιάννης Ζωγράφος, επαγγελµατίας ηθοποιός ο οποίος συµµετείχε αφιλοκερδώς στο πρότζεκτ, υποδύεται τον «Αναστάση», τον αγαθό αστυνοµικό που δεν ακολουθεί... πιστά τις εντολές του διοικητή του.

«Εάν το σποτ κατάφερε να κερδίσει το χαµόγελο του κόσµου, τότε πέτυχε τον σκοπό του. Θέλαµε να βγάλουµε µια καρικατούρα αστυνοµικού παλιάς εποχής, τύπου “Ηλία του 16ου”. Πιστεύω ότι το πετύχαµε, ότι ο κόσµος γέλασε, µε απώτερο σκοπό η Αστυνοµία να έρθει ακόµα πιο κοντά στον κόσµο. Το σποτ είχε έντονα στοιχεία αυτοσαρκασµού. Κάποιοι µπορεί να θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικό, αλλά αυτό δεν ισχύει» εξηγεί στο «Εθνος» ο ηθοποιός.

«Νόµιζε ότι θα δώσω κλήση»

Στα γυρίσµατα δεν έλειψαν τα ευτράπελα: «Κάποια στιγµή, ενώ κάναµε γυρίσµατα, ένας αγρότης πέρασε θορυβωδώς από το σηµείο µε το τρακτέρ του. Ο παππούς µε κοίταξε. Εγώ, φορώντας τα ρούχα του αστυνοµικού, τον πλησίασα για να του πω να σβήσει τη µηχανή προκειµένου να συνεχίσουµε τη σκηνή. Εκείνος πίστεψε ότι πάω να του κόψω κλήση, κατατρόµαξε, ανέπτυξε ταχύτητα µε το τρακτέρ και έγινε καπνός. Οπως καταλαβαίνετε, τα γυρίσµατα σταµάτησαν από τα γέλια». Για το κόστος της παραγωγής, ο Γ. Ζωγράφος επισηµαίνει: «Παρότι ήταν επαγγελµατική δουλειά, δεν κόστισε σχεδόν καθόλου. Οι συντελεστές συµµετείχαν αφιλοκερδώς, φιλοξενήθηκαν στο χωριό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ενώ οι κάµερες διατέθηκαν από την Αστυνοµία.

Συνολικά κόστισε 170 ευρώ, χρήµατα που δαπανήθηκαν για την ενοικίαση εξοπλισµού». Ο δεύτερος πρωταγωνιστής του σποτ είναι ο Μιχαήλ ∆ηµήτριος, πολιτικός υπάλληλος της Αστυνοµίας, ο οποίος υποδύεται τον αυστηρό διοικητή του Αστυνοµικού Σταθµού Καρυάς, που κάνει επιπλήξεις στον «Αναστάση» για τις... παράξενες κλήσεις που κόβει. «Αποφάσισα να συµµετάσχω στο σποτ προκειµένου να µπορέσουµε να περάσουµε µε τρόπο ευφάνταστο ένα µήνυµα στον Ελληνα οδηγό για την οδική ασφάλεια. Θέλουµε όλοι να περάσουν καλά στις γιορτές και να γυρίσουν ασφαλείς πίσω. Να µην τρέχουν στον δρόµο, να µην πίνουν και να κρατάνε αποστάσεις» σηµειώνει στο «Εθνος». Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν την προσπάθεια σε τέτοιον βαθµό, που βοήθησαν ακόµα και στα γυρίσµατα.

«Υπήρξαν παππούδες που κάθισαν για ώρες σε µια καρέκλα παίζοντας τάβλι, µέχρι να βγει η καλύτερη σκηνή µε εκείνους πρωταγωνιστές. Τους είπαµε ότι δεν πρέπει να σηκωθούν από την καρέκλα και λειτούργησαν σαν επαγγελµατίες ηθοποιοί. Γέλασαν και εκείνοι µε την ψυχή τους, όπως κι εµείς, µε τα ευτράπελα των γυρισµάτων. Χρειάστηκαν πολλές ώρες πρόβας για να βγει το αποτέλεσµα που είδατε στις οθόνες. Ενδεικτικά σας λέω ότι είπαµε 700 φορές τη κοµβική φράση του σποτ “Καλό Πάσχα, µε ασφάλεια”» υπογραµµίζει ο Μ. ∆ηµήτριος.

«Οι αστυνοµικοί εµφανίζονται ως αγράµµατοι και γραφικοί»

Από διαφορετική οπτική γωνία είδε το σποτ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αστυνοµικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «συκοφαντεί και λοιδορεί τον σύγχρονο Ελληνα αστυνοµικό, ο οποίος εισέρχεται πλέον στις Αστυνοµικές Σχολές µέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων και µε υψηλότατες βάσεις. (...) Οι αστυνοµικοί εµφανίζονται ως αγράµµατοι και γραφικοί. Το ελάχιστο που µπορεί να γίνει είναι η άµεση απόσυρση του ντροπιαστικού σποτ».

Εικόνες από το παρελθόν

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και το Ενωτικό Κίνηµα Αστυνοµικών της Αθήνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του σηµειώνει: «Είναι κατανοητό και στον πιο ανίδεο ότι το συγκεκριµένο σποτ, καθώς και ο εµπνευστής του, αποσκοπούσαν στο να γίνει viral, αδιαφορώντας αν η εικόνα των συγκεκριµένων αστυνοµικών απέχει παρασάγγας από την πραγµατικότητα. Αστυνοµικοί που κάνουν κακή χρήση της γλώσσας και έχουν αλλόκοτη συµπεριφορά, εικόνες από το πολύ µακρινό παρελθόν. Αν το ενδιαφέρον σας είναι η εξάλειψη των τροχαίων ατυχηµάτων, τότε, αντί να σπαταλάτε χρήµατα σε αµφιβόλου πολιτισµικής ποιότητας παραγωγές, εν είδει επιθεώρησης, ενισχύστε τις Υπηρεσίες Τροχαίας µε προσωπικό και µέσα».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννα Ροτζιώκου, ερωτηθείσα από το «Εθνος» για τις αντιδράσεις µερίδας συνδικαλιστών, απάντησε ότι «σκοπός µας ήταν µέσα από το χιούµορ να προσπαθήσουµε να προσεγγίσουµε και να αναδείξουµε ένα πολύ σοβαρό θέµα, όπως είναι τα τροχαία ατυχήµατα, που γίνονται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Εάν µε τα µηνύµατα που περνάει το σποτ µπορέσουµε να σώσουµε έστω και έναν άνθρωπο, θα είµαστε ευχαριστηµένοι. Το βίντεο ήταν µια ιδέα του γραφείου δηµιουργικού σχεδιασµού της ΕΛ.ΑΣ., βασισµένη στο µότο “η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων µας”». Σε µια προσπάθεια εξωστρέφειας, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνοµίας έχει δηµιουργήσει µια οµάδα που διαθέτει τον εξοπλισµό και τα στελέχη προκειµένου να κάνει δικές της παραγωγές σποτ. Στο βίντεο για το Πάσχα οι ηθοποιοί ήταν όλοι αστυνοµικοί, µε εξαίρεση τον επαγγελµατία Γιάννη Ζωγράφο και τους κατοίκους της Καρυάς, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόταση να συµµετάσχουν στο εγχείρηµα.

αστυνομίαΠΟΑΣΥΕΛ.ΑΣ.