Ιστορική απόφαση: Δικαίωση και αποζημίωση από το δικαστήριο για φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε από ΜΑΤ το 2021
NewsroomΙστορική χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου για τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου που τραυματίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 5 Νοεμβρίου 2021, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δικαστήριο δικαίωσε τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος είχε τραυματιστεί από αστυνομικό των ΜΑΤ την ώρα που εργαζόταν και όρισε αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του, την ώρα που κάλυπτε διαμαρτυρία πυροσβεστών στο Μαρούσι.
«Ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης της διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας / Union of Press Photographers Greece.
Και συνεχίζει η Ένωση υπογραμμίζοντας πως «η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους».
Η ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
«Σε μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο επιδίκασε στον συνάδελφο φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Ορέστη Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης της διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω απο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους. Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Παράλληλα, στις 7 Νοεμβρίου δικάζεται σε ξεχωριστή ποινική διαδικασία, ο αστυνομικός-χειριστής του οχήματος που τραυμάτισε τον συνάδελφο όπου σε περίπτωση καταδίκης του, είναι η δεύτερη απόφαση μετά την υπόθεση της συναδέλφου Τατιάνας Μπόλαρη όπου αστυνομικός καταδικάζεται για βία εναντίον φωτορεπόρτερ.
Η δικαίωση ενός συναδέλφου είναι δικαίωση για όλους μας».
- Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
- Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
- Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή