Ελλάδα|03.10.2024 07:15

«Γεννά» τελικά εγκληματίες η trap μουσική; Τι δείχνουν μελέτες

Γιάννης Ζιάκας

«Στο ΠΡΟΠΟ σκάω με μάσκα και αδειάζω το ταμείο. Υποκίνηση σε ληστεία». Με αυτή τη φράση, και όχι μόνο, ο Κυριάκος Βελόπουλος έγινε viral, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, σε μία προσπάθεια να αποδείξει πως η trap μουσική προωθεί την βία και την παραβατικότητα στους νέους.

Η τοποθέτηση αυτή συζητήθηκε εκτενώς στα social media και βέβαια προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από καλλιτέχνες της Hip – Hop και της Trap (τουλάχιστον για λίγο ο Βελόπουλος έγινε relevant).

Γίνονται οι νέοι εγκληματίες από την trap;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023, η trap μουσική δεν κάνει τους νέους βίαιους.

«Είναι απίθανο να μετατρέψει κάποιον σε εγκληματία. Μπορεί κάποιος που ζει στην παρανομία να ακούει αυτού του είδους την μουσική, όπως θα μπορούσε να ακούει και τον Johnny Cash να σιγοτραγουδά  “shot a man just to watch him die” (μτφ: πυροβόλησα κάποιον μόνο και μόνο για να τον δω να πεθαίνει)», αναφέρεται στο επιστημονικό άρθρο που συνοδεύει την έρευνα.

Μάλιστα, η έρευνα προχωρά ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει πως σε ορισμένες περιπτώσεις, άνθρωποι που ακούν μουσική με ακραίο περιεχόμενο, όπως ορισμένα είδη death metal και rap, επιδεικνύουν ιδιαίτερα θετική κοινωνική συμπεριφορά.

Σίγουρα, κάποιοι γονείς θα μπορούσαν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τραγούδια με σκληρούς στίχους, για τον ίδιο λόγο που θα το έκαναν και για μία σκληρή ταινία τρόμου.

«Άλλο το να βγάζεις φράγκα, άλλο να κληρονομάς» (Fy, San Emas, 2024)

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα βασικά αίτια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των νέων είναι η εύκολη πρόσβαση και η κατάχρηση του αλκοόλ, η εύκολη πρόσβαση σε όπλα, οι έντονες οικονομικές ανισότητες, η φτώχεια και η χαμηλής ποιότητας διακυβέρνηση, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Σε κανένα σημείο της η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναφέρει, φυσικά, την trap μουσική – ή οποιαδήποτε μουσική – ως αιτία για την βία μεταξύ των ανηλίκων και την αύξηση της παραβατικότητας των νέων.

Αλήθεια, σε μία Ευρώπη που συρρικνώνεται οικονομικά, σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και πολέμων, αλλά και σε μία Ελλάδα που ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματα της από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης – μας έφταιξε η μουσική;

Κυριάκος ΒελόπουλοςΒουλήειδήσεις τώραμουσικήειδήσεις