Ελλάδα|04.10.2024 14:46

Πυροσβεστική: Εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος πυρονόμου - Την τιμώρησαν με δυσμενή μετάθεση λόγω πόνων περιόδου

Newsroom

Την άρση της τιμωρητικής μετακίνησης που επιβλήθηκε σε πυροσβέστρια του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, ζητά με επιστολή της προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Πιο συγκεκριμένα γυναίκα-αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μητέρα δύο παιδιών μετατέθηκε δυσμενώς εκδικητικά όταν αντέδρασε γιατί δεν πήρε απαλλαγή λόγω έμμηνου ρύσεως!

Η υπόθεση

Το συμβάν έγινε τον Σεπτέμβριο όταν μια πυρονόμος ζήτησε να αποχωρήσει, από την υπηρεσία επιφυλακής που εκτελούσε, λόγω πόνων περιόδου. Ωστόσο, ο προϊστάμενός της το αρνήθηκε και εκείνη σχολίασε το γεγονός με αποτέλεσμα ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσε, να την καλέσει σε απολογία και ακολούθως την τιμώρησε!

«Δεν την τιμώρησε απλώς, αλλά της επέβαλε κυρώσεις που καταδεικνύουν πατριαρχική κι εκδικητική αντιμετώπιση, επιβάλλοντάς της πρόστιμο ίσο με το 1/10 του βασικού μισθού και μεταθέτοντάς τη σε άλλο πυροσβεστικό σταθμό μακριά από το σπίτι της» ανέφεραν συνάδελφοί της.

Την υπόθεση έφερε στο φως η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, που έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Θόδωρο Βάγια, όσο και στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αναμένοντας την αποκατάσταση της χοντροκομμένης αδικίας.

Η επιστολή της ΕΑΚΠ

Στην επιστολή της η ΕΑΚΠ, αφού στέκεται στις «απάνθρωπες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητά μας, λόγω των αλλεπάλληλων νομοθετημάτων που μας επιβάλλουν συστηματική υπερεργασία, ωράρια-λάστιχο, ακανόνιστη ανάπαυση κλπ., πάντα με πρόσχημα την κάλυψη "αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών"» σημειώνει πως επιχειρείται με ποινές και μετακινήσεις να επιβληθεί «"σιγήν ιχθύος" σε κάθε είδους αντίδραση απέναντι στη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών».

Παράδειγμα είναι «η άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη συναδέλφισσας πυρονόμου του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, που η διοίκηση της επέβαλε πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με το 1/10 του βασικού μισθού και ταυτόχρονα επεδίωξε την αιφνίδια μετακίνησή της σε άλλον Πυροσβεστικό Σταθμό καταλογίζοντάς της μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα που για μια ακόμη φορά "εφευρέθηκαν". Και όλο αυτό το κρεσέντο υπέρμετρης επίδειξης αυταρχισμού εκδηλώθηκε μόνο και μόνο γιατί η συναδέλφισσα "τόλμησε" να εκφράσει τη γνώμη της για την άδικη μεταχείριση που αντιμετώπισε συγκεκριμένη ημέρα που ζήτησε διευκόλυνση απουσίας λόγω των δυσκολιών που προκλήθηκαν από τον έμμηνο κύκλο της!».

Τέτοια περιστατικά αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» και δεν είναι μεμονωμένα, αναφέρει η ΕΑΚΠ, υπογραμμίζοντας ότι «παρότι τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ενώπιον υπαλλήλων της βάρδιας, καμία προσπάθεια αντικειμενικής διερεύνησης δεν υπήρξε εκ μέρους της διοίκησής της» και πως «η απόδοση σωρείας πειθαρχικών παραπτωμάτων με αφορμή τα όσα είπε η συνάδελφος και τα οποία της αποδίδονται με λανθασμένο τρόπο, αποδεικνύουν ξεκάθαρα μια πειθαρχική διαδικασία-παρωδία με μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό του προσωπικού και την εδραίωση ενός αυταρχικού τρόπου διοίκησης γενικότερα».

«Χωρίς καμία δόση υπερβολής στο πρόσωπο της συναδέλφισσας διώκεται και η μητρότητα, καθώς με την αιφνίδια και χωρίς καμία υπηρεσιακή τεκμηρίωση, τιμωρητική μετακίνησή της, ανατρέπεται ο οικογενειακός της προγραμματισμός. Περιστατικά σαν κι αυτό είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν ότι απαιτείται να εντείνουμε την πάλη μας για αποστρατιωτικοποίηση του ΠΣ, για κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου, για μείωση της υπέρμετρης έντασης της εργασίας μας που ευνοεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία επισφαλών και επικίνδυνων συνθηκών σε βάρος της ίδιας μας της ζωής και της υγείας μας» τονίζει και απαιτεί να ανακληθούν τόσο η άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη της επιβολής προστίμου στην πυρονόμο του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού όσο και η τιμωρητική μετακίνησή της στον 1ο ΠΣ και η άμεση επιστροφή της στην υπηρεσία της.

Καταλήγοντας ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην καταπατούνται δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΠΣ, όπως η έκφραση γνώμης, με μεθοδευμένες και εκδικητικές πειθαρχικές διώξεις, να επιδεικνύεται από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα ο απαραίτητος σεβασμός απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους παρέχοντάς τους κάθε δυνατή διευκόλυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω φύλου και να προστατεύεται με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο η μητρότητα και να μη διαταράσσεται με αυτόν τον απαράδεκτο και καταδικαστέο τρόπο ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.

ειδήσεις τώραειδήσειςΘεσσαλονίκηγυναίκαπυροσβέστηςπυροσβέστεςπυροσβεστική