Ελλάδα|05.10.2024 09:47

Θεσσαλία: Καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης παρά την ανάγκη «κατεπείγουσας εκτέλεσης»

Μαρία Λιλιοπούλου

Καθυστερήσεις εξακολουθούν να γράφουν τα έργα αποκατάστασης για τη Θεσσαλία, καθώς καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα χρονοδιαγράμματα που θέτει κατά διαστήματα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την έναρξή τους. Πάνω από έναν χρόνο από το καταστροφικό πέρασμα των δύο κυμάτων κακοκαιρίας «Daniel» και «Elias» από τη Θεσσαλία, τόσο τα οδικά όσο και τα σιδηροδρομικά έργα δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρά τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γινόταν εντός του περασμένου Ιουλίου ώστε οι υπογραφές των αντίστοιχων συμβάσεων να «πέσουν» μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο Σεπτέμβριος πέρασε, αλλά καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί παρά το γεγονός ότι το ίδιο το υπουργείο μιλά για την ανάγκη «κατεπείγουσας εκτέλεσης έργων».

Την Παρασκευή, πάντως, υπήρξε απόφαση του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία εγκρίνει τον προσδιορισμό και την εξειδίκευση του φυσικού αντικειμένου και τον καθορισμό των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των σιδηροδρομικών υποδομών στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Θα πρέπει να ανάψει και το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Αν και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη απόφαση για τις τέσσερεις μεγάλες εργολαβίες αποκατάστασης των οδικών υποδομών είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια νεώτερη εξέλιξη έκτοτε, ούτε καν η αποστολή των προσκλήσεων δεδομένου ότι προκειμένου τα έργα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, έχει αποφασιστεί να ανατεθούν με fast track δαδικασίες στους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας.

Να σημειωθεί ότι για να προχωρήσουν οι εν λόγω συμβάσεις θα πρέπει να ανάψει και το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η τωρινή απόφαση του υπουργού αφορά τα έργα στις σιδηροδρομικές υποδομές, τα οποία έχουν διαχωριστεί σε 5 εργολαβίες καθώς στις αρχικές 4 που αναμένονταν, προστέθηκε και άλλη μία που αφορά την υποδομή του Πηλίου. Οι τέσσερεις αφορούν έργα υποδομής και επιδομής και η πέμπτη την αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 452 εκατ. ευρώ, κατά τι μικρότερος από τα 463 εκατ. που είχαν αρχικώς προϋπολογιστεί.

Αναλυτικά, βάσει της απόφασης του υπουργού, οι εργολαβίες του σιδηροδρόμου έχουν ως εξής:

  • Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού (Χ.Θ. 288+600) έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+840) με Προϋπολογισμό 173.600.000€ (με ΦΠΑ).
  • Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής, με Προϋπολογισμό 57.660.000€ (με ΦΠΑ).
  • Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου με Προϋπολογισμό 181.660.000€ (με ΦΠΑ).
  • Εργασίες αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Μηλεών από τον Σ.Σ. Άνω Λεχωνίων (Χ.Θ. 12+500) έως τον Σ.Σ. Μηλεών (Χ.Θ. 28+200) με Προϋπολογισμό 1.860.000 € (με ΦΠΑ).
  • Αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΣ Παλαιοφάρσαλο (Χ.Θ 296+245) έως ΣΣ Κράννων (ΧΘ 336+330) με Προϋπολογισμό 37.200.000 € (με ΦΠΑ).

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών και την αποκατάσταση των προβλημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή της Θεσσαλίας, ομαδοποιήθηκαν οι εργασίες λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τα γεωγραφικά και γεωμορφολογικά κριτήρια, αφετέρου δε, τα επί μέρους τμήματα αυτά να έχουν κοινά τεχνικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Τα οδικά έργα

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη έγκριση από το υπουργείο έχουν λάβει και οι τέσσερεις εργολαβίες για τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 899,7 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν 1.007 θέσεις παρέμβασης κι έχουν ως αντικείμενό τους μεταξύ άλλων ζημιές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις πρανών, διάβρωση εδαφών, κατάρρευση και υποσκαφή γεφυρών, καταστροφές οχετών.

Τα τέσσερα κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των οδικών υποδομών συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» κατανέμονται ως εξής:

  • Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, με προϋπολογισμό 278.200.000 ευρώ
  • Δήμοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, με προϋπολογισμό 267.500.000 ευρώ
  • Δήμοι Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 184.000.000 ευρώ
  • Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, με προϋπολογισμό 170.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες θα γίνουν σε συνολικό μήκος 159 χιλιομέτρων οδικού δικτύου με τους πόρους να κατανέμονται κατά 33% στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, κατά 25% στην Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, κατά 21% στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, κατά 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας, κατά 9,5% στην Περιφερειακή ενότητα Ευβοίας και κατά 2% στην Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

ΘεσσαλίαΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνκακοκαιρία Eliasσιδηρόδρομοςειδήσεις τώρακακοκαιρία Daniel