Ελλάδα|05.10.2024 11:15

80χρονος τρέχει με ποδήλατο 254 χιλιόμετρα στη Σπαρτακιάδα: «Παλιά μας έκλειναν τον δρόμο και μας φώναζαν παλιόπαιδα»

Κώστας Ασημακόπουλος

Περίπου 300 ποδηλάτες βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 5/10 στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την εκκίνηση της 35ης Σπαρτακιάδας. Πρόκειται για αγώνα ποδηλασίας αντοχής υπεραπόστασης 254 χιλιομέτρων στην οποία συμμετέχουν ποδηλάτες δρόμων αντοχής αλλά και βετεράνοι. Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν στις 07:30 το πρωί από την Αθήνα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μετά από περίπου 8 ώρες ο πρώτος ποδηλάτης θα φτάσει στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη 8 ώρες αργότερα.

Από τις 5 το πρωί έφτασαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι πρώτοι ποδηλάτες ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν υποστήριξη κάποιο μέλος της οικογένειας ή του συλλόγου που ανήκει θα τους ακολουθήσει με αυτοκίνητο.

Ο 80χρονος έφηβος Βαλμάς

Ο Σταύρος Βαλμάς είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδηλάτης του αγώνα και με την εφηβική διάθεση και φρεσκάδα δηλώνει αισιόδοξος και για τον σημερινό αγώνα: «Είμαι 80 ετών και τρέχω 60 αγωνιστικά χρόνια. Έχω πάει στους Δολομίτες τρεις φορές και δύο φορές στη Ζυρίχη. Κάποτε όταν βγαίναμε με το ποδήλατο στο δρόμο μας έκλειναν το δρόμο και μας θεωρούσαν παλιόπαιδα. Τώρα κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα ποδήλατο. Ο κόσμος είναι πλέον πιο κοντά στο ποδήλατο κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Το ποδήλατο μου το έχω περίπου επτά χρόνια και κοστίζει περίπου έξι χιλιάδες Ευρώ. Τα δύο πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής είναι ο Κωλοσούρτης και η Κερασίτσα αλλά με τα χρόνια έχουμε βρει τον τρόπο και ανεβαίνουμε ανώδυνα πριν πάρουμε τις κατηφόρες προς την Σπάρτη».

Ξεκινήσαμε μία παρέα 21 ποδηλατών

Ο Σταύρος Καλκάνης είναι από τους ιδρυτές της διοργάνωσης το 1988 και έχει τρέξει όλους τους αγώνες.  Θυμάται πως το 1988 μία παρέα 21 βετεράνων αποφάσισε να διοργανώσει την 1η Σπαρτακιάδα: «Παρακολουθώντας το Σπάρταθλο και τους ήρωες δρομείς που τρέχουν στον αγώνα αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την Σπαρτακιάδα στην ποδηλασία. Ξεκινήσαμε το 1988 μία ομάδα φίλων. Στην πρώτη διοργάνωση τον Οκτώβρη του 1988 τρέξαμε 21 ποδηλάτες. Σταδιακά αυξήθηκε το ενδιαφέρον και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται προκριματικοί αγώνες ώστε να έχουμε περίπου 300 συμμετοχές. Είμαι ευτυχισμένος που συμμετέχω. Κάνω 54 χρόνια ποδηλασία. Ξεκίνησα από 19 ετών ποδηλασία και σήμερα είμαι 73 ετών κι ελπίζω να έχω έναν καλό αγώνα και σήμερα».

Μία ωραία βόλτα 254 χιλιομέτρων

Στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης βρήκαμε μία από τις 8 ποδηλάτισσες: «Είναι η 8η φορά που τρέχω. Τι ξεχωριστό είναι πως μπαίνουμε για πρώτη φορά στην Εθνική Οδό και θα είμαστε όλοι μαζί μέχρι την Κόρινθο. Είναι μία ωραία βόλτα με ιστορική σημασία. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το Σπάρπαθλο και νιώσαμε όλοι δέος με την προσπάθεια των δρομέων. Σήμερα κι εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια μας. Είμαστε 7-8 γυναίκες που τρέχουμε σήμερα. Είναι πολύ ωραία. Κάνω ποδηλασία από το 2011».

Όλοι μαζί μέχρι την Κόρινθο

Ο πρόεδρος της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Γιώργος Καλαπόδης κρατώντας την καρό σημεία του αγώνα δήλωσε: «Μέχρι την Κόρινθο οι ποδηλάτες έχουν χαμηλούς ρυθμούς ακολουθώντας τους περιορισμούς της τροχαίας. Στην Κόρινθο γίνεται ανασυγκρότηση και ξεκινούν δυνατά οι ποδηλάτες. Η διαδρομή γίνεται μέσω Άργους και Αχλαδόκαμπου και υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας. Από το Χιλιομόδι οι ποδηλάτες τα δίνουν όλα για να φτάσουν στη Σπάρτη».

Αν είχαμε έναν χορηγό...

«Ο πρώτος ποδηλάτης θα φτάσει στην Κόρινθο μετά από περίπου 8 ώρες. Η πρώτη διοργάνωση το 1988 είχε 21 ποδηλάτες. Τώρα έχουμε 300. Η απόσταση είναι 254 χιλιόμετρα. Έχουμε την υποστήριξη των Δήμων Σπάρτης και Αθήνας αλλά τα έξοδα είναι πολλά και δεν κρύβουμε πως αναζητούμε έναν μεγάλο χορηγό που θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε τον αγώνα και να αυξήσουμε τις συμμετοχές και τις παροχές προς τους ποδηλάτες. Η ποδηλασία είναι καταπληκτικό άθλημα και κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερους φανατικούς φίλους» είπε ο Γιώργος Καλαπόδης.

ΚαλλιμάρμαροΣπάρταθλονΣπαρτακιάδαποδηλασίαΣπάρτη