Ελλάδα|09.10.2024 06:50

«Αλγόριθμος η διαδικασία απόδοσης με βάση την απόφαση Αρείου Πάγου» - Τι λέει ο Πρόεδρος φοροτεχνών για τη φορολόγηση φιλοδωρημάτων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εδώ και χρόνια βρίσκεται σε ισχύ η σχετική νομοθεσία για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων σε εργαζόμενους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλη Καμπάνη, ωστόσο, αυτή ουσιαστικά δεν εφαρμοζόταν.

Αυτό συνέβαινε, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα φιλοδωρήματα δίνονταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μετρητά προς τους εργαζόμενους, οπότε δεν υπήρχε και η δυνατότητα φορολόγησής τους, από τη στιγμή που κανένας παραλήπτης δε δήλωνε ότι τα εισέπραττε.

Από την ημέρα που μπήκαν στη «ζωή» των καταστημάτων τα POS και σε πάρα πολλές περιπτώσεις το φιλοδώρημα δίνεται στον εργαζόμενο μέσω κάρτας, η κατάσταση έχει αλλάξει. Η είσπραξη του φιλοδωρήματος φαίνεται και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορολογηθούν γι’ αυτό.

Πλέον και μετά την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου ότι το φιλοδώρημα στον εργαζόμενο θεωρείται μέρος του μισθού του, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και αυτό θα πρέπει απαρέγκλιτα να φορολογηθεί.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος των φιλοδωρημάτων προς τον εργαζόμενο είναι μικρό, οπότε δεν αξίζει τον κόπο να γίνεται κάποια συζήτηση. Όμως, σε κάποια ιδιαιτέρως τουριστικά νησιά υπάρχουν πολύ υψηλά φιλοδωρήματα. Σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και χρόνια. Έπρεπε να φορολογούνταν αλλά δε συνέβαινε», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καμπάνης.

«Δε θα συμφωνούν τα έσοδα με τα POS»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, είναι ότι δε συμφωνούν τα έσοδα των καταστημάτων με τα στοιχεία του POS.

«Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Υπάρχουν, βέβαια, οδηγίες της ΑΑΔΕ για το πώς καταχωρούμε τα φιλοδωρήματα στα POS αλλά για να αποδοθούν αυτά στους υπαλλήλους, απαιτείται να υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές και να αποτελούν φόρο για τους μισθωτούς υπαλλήλους. Για να γίνεται σωστά ο τρόπος απόδοσης, θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και τη φορολογική Αρχή, η οποία να ρυθμίζει τα των φιλοδωρημάτων και πάντοτε σε συνεργασία με τα σωματεία των εργοδοτών και των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων είναι ένα μέτρο απολύτως νόμιμο αλλά δημιουργεί διάφορους μπελάδες», λέει ο κ. Καμπάνης.

Αλγόριθμος η διαδικασία απόδοσης

Όπως αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, η διαδικασία απόδοσης των φιλοδωρημάτων, με βάση την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελεί έναν ολόκληρο… αλγόριθμο.

«Υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου. Είναι ένας ολόκληρος αλγόριθμος για να βγει η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα φιλοδωρήματα μέσω POS φαίνονται, ενώ τα μετρητά δεν φαίνονται πουθενά και άρα γι’ αυτά δεν προβλέπεται καμία διαδικασία. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει και ένα όριο απαλλαγής. Είναι κρίμα για μικροποσά, τα οποία απλώς συμπληρώνουν ένα εισόδημα για κάποιον σερβιτόρο, να ακολουθείται τέτοια διαδικασία. Στον αντίποδα, ένα φιλοδώρημα, το οποίο φτάνει ακόμα και τα 5.000 ευρώ στη Μύκονο, προφανώς και θα πρέπει να φορολογείται. Μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση και τη σημειώνω και δεν αποτελεί τη μοναδική. Όλα καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά δεν είναι εύκολα διαχειριστική η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων», καταλήγει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

φόροςPOSΑΑΔΕΆρειος Πάγοςεργαζόμενοι