Ελλάδα|08.10.2024 18:35

Δημοσίευμα-κόλαφος της ΤΑΖ για τον θάνατο Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό»

Newsroom

Στην υπόθεση του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται σε σημερινό (08/10) της δημοσίευμα η εφημερίδα Τageszeitung (ΤΑΖ).

Σύμφωνα με το μέσο, υπάρχουν σοβαρά κενά στα όσα αναφέρει η αστυνομία σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του μετανάστη. «Η έκθεση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν "ναρκομανή άστεγο χωρίς γνώσεις ελληνικών” και πως ο θάνατός του οφειλόταν σε "παθολογικά αίτια”. Τα έγγραφα που παρουσίασε η οικογένεια του θύματος ωστόσο, τα αντικρούουν όλα αυτά. Ο Καμράν ζούσε εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Το 2017 είχε λάβει και άδεια παραμονής στη χώρα, νοίκιαζε διαμέρισμα στο όνομά του και εργαζόταν ως έμπορος. Όπως ανέφερε επίσης η οικογένειά του, ο Καμράν είχε δύο κινητά τηλέφωνα μαζί του – από τα οποία δεν μπόρεσε να εντοπιστεί κανένα», σημειώνει η ΤΑΖ ενώ τονίζει πως, «η περίπτωση του Καμράν δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό στην Ελλάδα – το αντίθετο. Αυτό αποδεικνύει και μία πρόσφατη έκθεση έκτασης 106 σελίδων της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο "Επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα”».

«Θύματα πράξεων που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων»

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όπως τονίζεται στην εφημερίδα, «ο αριθμός των περιστατικών που Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν υπάρξει θύματα πράξεων που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο θα περίμενε κανείς. […] Είναι αδύνατον να διαπιστώσουμε την ακριβή έκταση του φαινομένου. […] Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Η ΤΑΖ επισημαίνει, ακόμα, ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί για πάνω από 100 περιπτώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 περί βασανιστηρίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και «πολλά από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς».

Το μέσο καταλήγει ότι, η οικογένεια του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, του οποίου η σορός εντοπίστηκε γεμάτη μώλωπες και σημάδια, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια. «Δε θα είναι εύκολο εγχείρημα. Το κρατητήριο του ΑΤ όπου βρέθηκε νεκρός ο Καμράν δεν έχει κάμερες», καταλήγει.

Άγιος ΠαντελεήμοναςμετανάστηςΕλληνική Αστυνομίαειδήσεις τώραθάνατοςΓερμανίαξυλοδαρμός