Ελλάδα|09.10.2024 14:14

TUV AUSTRIA: Το ασανσέρ στο ΑΠΘ λειτουργούσε χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου για 2 χρόνια

Newsroom

Χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου φαίνεται πως λειτουργούσε επί δύο χρόνια, το ασανσέρ σε εστία του ΑΠΘ, που έπεσε ξαφνικά προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους φοιτητές, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η TUV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων. Παράλληλα, η εταιρεία καλεί να διερευνηθεί το σοβαρό περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της TUV AUSTRIA

«Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TUV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.

Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TUV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του».

Το χρονικό του περιστατικού 

Η πτώση του ενός από τα έξι ασανσέρ που εξυπηρετούν τις εστίες του ΑΠΘ έχει προκαλέσει την οργή των φοιτητών καθώς το περιστατικό σημειώθηκε σε ώρα (9 μ.μ) που το χρησιμοποιούν πάρα πολλοί νέοι οι οποίοι επιστρέφουν στα δωμάτια τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μπει στο ασανσέρ μια φοιτήτρια η οποία φοβήθηκε διότι κατάλαβε ότι δεν λειτουργούσε σωστά αφού σταμάτησε απότομα ανάμεσα σε δυο ορόφους με αποτέλεσμα να χτυπήσει το πόδι της ελαφρά.

Σχεδόν μισή ώρα μετά, το ασανσέρ έπεσε προκαλώντας πανικό στους φοιτητές, που άκουσαν τον εκκωφαντικό θόρυβο και κάλεσαν την πυροσβεστική.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι «από τύχη ζούμε. Στις εστίες η κατάσταση είναι προβληματική καθώς ασανσέρ έχει πέσει ξανά ενώ είχαμε και για πτώση δένδρου στις Δ΄Εστίες. Καθημερινά «προετοιμάζονται νέα Τέμπη» και «η ζωή μας καθώς και το προσωπικού βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το χρονικό της πτώσης του ασανσέρ περιέγραψε η φοιτήτρια που ειδοποίησε την πυροσβεστική και τη διοίκηση του ιδρύματος . Όπως είπε γυρνούσε από του σούπερ μάρκετ κρατώντας σακούλες και πάτησε το κουμπί για τον δεύτερο όροφο. «Συχνά το συγκεκριμένο ασανσέρ τρίζει και κουβαλούσα ψώνια κι άρχισε να πηγαίνει πάνω κάτω αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Από τον 1ο μέχρι τον 2ο σταμάτησε απότομα ακούστηκε ένα μπαμ και χτύπησα ελαφρά στο πόδι μου πέφτοντας πάνω στα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Σταμάτησε για κάποια δευτερόλεπτα και όταν έφτασα στον όροφό μου βγήκα. Άκουσα να πέφτουν σοβάδες και μπήκε σκόνη από την πόρτα του ασανσέρ. Ενημέρωσα τη γραμματεία και μετά από μίση ώρα έπεσε".

Η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη, που διαμένει στη Γ' εστία δήλωσε ότι στις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος.

«Ήταν σαν κάτι να γκρεμίζεται. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση σηκώθηκε καπνός που μάλλον ήταν σκόνη τελικά και βγήκε εκτός λειτουργίας και το διπλανό ασανσέρ. Ευτυχώς δεν ήταν κανένας μέσα. Ήρθε η πυροσβεστική και όταν το άνοιξαν έπεσαν κομμάτια ολόκληρα».

Η δήλωση του Πρύτανη ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα

Για το περιστατικό του ανελκυστήρα στην Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ εκλήθη άμεσα η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση των ανελκυστήρων των εστιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο, ως κατά νόμον αρμόδιο νομικό πρόσωπο, έχει αναθέσει στην εν λόγω εταιρεία τη συντήρηση του συνόλου των ανελκυστήρων των Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ. Αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού.Για το σύνολο των εστιών που εξυπηρετεί τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη συντήρηση των υποδομών και τις αντίστοιχες εργολαβίες, ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ανεξάρτητα από το περιστατικό αυτό, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των φοιτητικών εστιών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ιδρύματος και προτεραιότητα της παρούσας Πρυτανικής Αρχής».

Οι δηλώσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), έχει την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες και όπως τόνισε η πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Ροκοφύλλου με προσωπική της εντολή, ξεκίνησε έρευνα ώστε να διευκρινιστούν επακριβώς τα αίτια της πτώσης, να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και να διασφαλιστεί ότι δε θα επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό. Επιπλέον, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προτίθεται να ζητήσει έρευνα και από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα, ο οποίος θα εκδώσει επίσης δικό του πόρισμα, ώστε να διασφαλιστεί το αντικειμενικότερο της διαδικασίας. 

ΑΠΘφοιτητέςέλεγχοςασανσέρειδήσεις τώρα