Ελλάδα|10.10.2024 06:35

Δήμαρχος Νάουσας στο ethnos.gr: «Σκάνδαλο η απόφαση να τεθώ σε αργία» - Πυρά κατά του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης για την αργία από τα καθήκοντά του, που του επέβαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, καταθέτοντας, παράλληλα, μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος σε όσους εμπλέκονται στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο δήμαρχος Νάουσας, μιλώντας στο ethnos.gr, υπογραμμίζει ότι θα φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος και στρέφεται σε βάρος του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Γιάννη Σάββα, τον οποίο κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος, χαρακτηρίζοντας τον «πληγή» και ως «επικίνδυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Η σε βάρος μου απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί σκάνδαλο. Ελήφθη για λόγους, για τους οποίους ουδέποτε κατηγορήθηκα και ουδέποτε καταδικάστηκα. Είναι έωλη, δεν ευσταθεί νομικά και δείχνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας κάποιων λειτουργών της δημόσιας διοίκησης. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης προέβη σε παράβαση καθήκοντος. Λειτουργεί με αδιανόητο τρόπο και αποτελεί πληγή και κίνδυνο για την αυτοδιοίκηση. Θα φτάσω την απόφαση μέχρι τέλος, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μου», υποστηρίζει ο Νίκος Κουτσογιάννης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι μετά την απόφαση να του επιβληθεί αργία από τα καθήκοντά του επισκέφθηκε το τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στη Βέροια, ζητώντας να πληροφορηθεί, ποιος υπάλληλος διαχειρίστηκε την υπόθεση του.  «Πήρα την απάντηση ότι την απόφαση έστειλαν ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης. Σε ερώτησή μου, για το αν έχουν νομικές γνώσεις, μου απάντησαν ότι δεν έχουν και ότι δεν υπάρχει ούτε γνωμάτευση νομικού», λέει ο κ. Κουτσογιάννης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, από τις 30 Αυγούστου 2024 υπάρχει καταδικαστική απόφαση από Εφετείο για παράβαση καθήκοντος του κ. Κουτσογιάννη για άδεια που χορήγησε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Το σκεπτικό της απόφασης αυτής ήταν ότι με τη χορήγηση της άδειας θα έχω παράνομο ηθικό όφελος και θα διευρύνω την πολιτική μου επιρροή. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση δεν πληρείται καμία προϋπόθεση, με βάση το νόμο, για να τεθεί ένας δήμαρχος σε αργία. Δεν υπάρχει οικονομική ζημιά στον δήμο, δεν έγινε κάποια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του δήμου και δεν υπήρχε κάποιος οικονομικός σκοπός πίσω από την πράξη. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα για να τεθώ σε αργία. Ωστόσο, ο κ. Σάββας εφευρίσκει ένα αδίκημα ότι δήθεν θα υπάρξει αδυναμία συμψηφισμού οφειλών με το κατάστημα. Αυτό, όμως, δεν υπάρχει πουθενά στο κατηγορητήριο και εγώ δεν καταδικάστηκα γι’ αυτό. Το μόνο που έμεινε στο κατηγορητήριο, είναι η χορήγηση της άδειας. Υπάρχει ξεκάθαρα μια σκευωρία, μια πλεκτάνη σε βάρος μου, διότι αφενός κάποιοι δεν θέλουν να δεχτούν ότι ο λαός αποφασίζει στις εκλογές και αφετέρου υπάρχουν πιέσεις από πολιτικούς μου αντιπάλους», τονίζει ο κ. Κουτσογιάννης.

Η αργία από τα καθήκοντα του δημάρχου Νάουσας ισχύει από τις 7 Οκτωβρίου που του επιδόθηκε η απόφαση. Με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ο κ. Κουτσογιάννης δεν έχει το δικαίωμα της υπογραφής. Το ethnos.gr, ως όφειλε, απευθύνθηκε στον κ. Σάββα. Στενοί του συνεργάτες μετέφεραν ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία τοποθέτηση, τουλάχιστον στη φάση αυτή.

μηνύσειςΕφετείοαργίαΝάουσαδήμαρχοςΚαταδίκηαπόφαση