Ελλάδα|11.10.2024 15:00

Κέρκυρα: Στον εισαγγελέα το κύκλωμα εφοριακών για δωροληψία - Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του

Newsroom

Ενώπιον του εισαγγελέα θα οδηγηθούν τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξάρθρωση κυκλώματος διαφθοράς, που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερις υπάλληλοι της ΔΟΥ Κέρκυρας, εκ των οποίων οι δυο είναι ελεγκτές ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας λογιστής. Τα μέλη του κυκλώματος εκβίαζαν επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οι Αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν στα χέρια τους τις καταθέσεις δυο επιχειρηματιών του νησιού που ισχυρίζονται πως το κύκλωμα τους ζητούσε χρήματα με δυο τρόπους. Είτε προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις τους, είτε για να επισπεύσουν την διαδικασία για την επιστροφή φόρου που είχαν. Παράλληλα, όπως μετέδωσε στο δελτίο του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, υπάρχουν και καταγεγραμμένες συνομιλίες για ποσά που απαιτούσαν και τα οποία «ζαλίζουν». Τα ποσά ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ και έφταναν τα 50.000 ευρώ.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας

Το βράδυ της Πέμπτης (10/10) έφτασε στο νησί κλιμάκιο της Αστυνομίας για να προχωρήσει η επιχείρηση. Το πρωί της Παρασκευής (11/10) οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των πέντε ατόμων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα ενώπιον του εισαγγελέα στην Κέρκυρα και τότε θα ανακοινωθούν περισσότερα από την αστυνομία.

Χατζηδάκης: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά»

Σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά με την υπόθεση: «Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα».

Σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την υπόθεση αναφέρεται: «Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό και μόλις υπέπεσαν στην αντίληψη μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί το νόμο και το δημόσιο συμφέρον».

εφοριακοίειδήσεις τώραΚέρκυρακύκλωμαειδήσειςλογιστές