Ελλάδα|12.10.2024 12:18

Κέρκυρα: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος των εφοριακών εκβιαστών

Γιάννης Ζιάκας

Περισσότερες από 180 χιλιάδες ευρώ είχε ζητήσει το κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων της ΔΟΥ Κέρκυρας που εκβίαζε επιχειρηματίες του νησιού για να τους γλιτώνει από τους ελέγχους της εφορίας και από μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τον Μάιο του 2024, ενώ είναι πιθανό η έρευνα να επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.

Οι εκβιασμοί συνήθως γίνονταν με ενδιάμεσο έναν λογιστή καθώς τα μέλη του κυκλώματος θεωρούσαν πως έτσι δεν είχαν άμεση επαφή με τους εκβιαζόμενους και θα ήταν δύσκολο να συσχετιστούν με τις παράνομες πράξεις.

Επίσης, οι επίορκοι υπάλληλοι απειλούσαν και τους λογιστές, εκμεταλλευόμενοι την σχέση εξάρτησης που έχει το επάγγελμά τους με την Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, σε περίπτωση που μιλήσουν για την δράση τους.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι 

Στις συνομιλίες του κυκλώματος περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης έδινε οδηγίες στους υφιστάμενους, έτσι ώστε να «κάνουν τη δουλειά» χωρίς να ενοχοποιηθούν.

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται να εκφράζουν και τους φόβους τους, μετά την σύλληψη του κυκλώματος εκβιαστών στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Εναλλακτικά αμα δεν έχεις τον ενδιάμεσο είναι αυτό που σου λέω, πες του ανθρώπου λοιπόν σε έναν φάκελο γράψε απ έξω "ισοζύγια - παραστατικά - αποδείξεις" να φανούν, δεν τον πειράζει, το αφήνει πάνω στο γραφείο σου. Ποιος θα πιστέψει ότι, που δεν, ποιος θα πιστέψει ότι ο άλλος έχει πάρει λεφτά, αφού δεν τα έπιασε ποτέ και δεν ... στο γραφείο. Πάνω στο γραφείο θα αφήσεις τα λεφτά σου; Λογικό είναι να τα πάρεις, να τα εξαφανίσεις, δεν θα τα αφήσεις εκεί πάνω. Και μάλιστα, αν δεν τον έχεις πιάσει καθόλου εσύ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αλλά και να υπήρχε περίπτωση και να τον βρουν, θα πεις εγώ ρε παιδιά, ένας φάκελος, το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Μπορεί να έχει μπει ο οποιοσδήποτε μέσα, που να ξέρω εγώ. Κάθε μέρα μου αφήνουν εδώ ελεγκτές, φακέλους, ιστορίες κτλ, μπήκε ένας φάκελος, δεν τον είχα προλάβει να τον δω, που να ξέρω. Δεν μπορεί να αποδειχθεί.

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Δεν είναι τίποτα (ακατάληπτη φράση) σ'αυτή τη διαδικασία.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Τον πελάτη;

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Ναι μήπως την στήνει ο άλλος.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Αποκλείεται.

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Μήπως την στήνει ο άλλος και με αυτά που γίνανε τώρα κάτσε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως φαίνεται μέσα από τους διαλόγους που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, οι εκβιασμοί ήταν ευθείς.
Απειλούσαν τους επιχειρηματίες ακόμα και με «λουκέτο» αν δεν υποκύψουν.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Ωραία. Κάνε του μία συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς, και μπορούμε τώρα αυτή, χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί δρομολογούνται τώρα, βγαίνουνε τα προγράμματα, ξέρεις κάτι ινκόγκνιτο πες του, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοι θα ελεγχθούνε ανά κύμα. Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να μην, να παραγραφεί η υπόθεση σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η Υπηρεσία μαζί σου καλώς. Αλλιώς, δεσμευόμαστε για αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε τον ελεγκτή, κάνει άλλος την (ακατάληπτη φράση) αλλά δεν έχει το όνομα των άλλων. Ενδιαφέρεσαι;

ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΟΥ: Πρέπει να το οριστικοποιήσουμε να ξαναδώ τον Α....ο.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Σου έχει πει ότι μέσα στο μήνα θα τα έχει δώσει;

ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΟΥ: Θέλει λίγο χρόνο, θέλει λίγο χρόνο τώρα γιατί πάει και αλλάζει την κατάσταση. Δεν βλέπω να νοικιάζει τα σπίτια.

Εντύπωση προκαλούν ακόμα και κάποια «ξεσπάσματα» του κατηγορούμενου υποδιευθυντή της ΔΟΥ Κέρκυρας, κατά τα οποία κάνει λόγο για...ένα μάθημα που πρέπει να πάρουν οι επιχειρηματίες.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Κυρίως λέω δε θέλω να μιλήσει. Αν μιλήσει θα το ακούσω. Αν τ'ακούσω λέω τα επόμενα 3-4 χρόνια θα βγουν όλα για έλεγχο και θα το βγάλω εγώ του λέω. Και θα πάει απέναντι και ότι του βγάλουν του βγάλανε. Και μετά λέω καλή του επιτυχία. Ξεκάθαρα. Άσε με λίγες μέρες μου λέει, θα το δω και θα σου πω. Αλλά μου λέει αυτά είναι πολλά μου λέει. Να πούμε 20 και για τα δύο. Πολύ λίγα του λέω. Κάνε κάτι καλύτερο.

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Καλά είναι ρε προϊστάμενε, καλά είναι.

ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Όχι να σου πω.

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Μην το πιέζεις άλλο, είναι παράξενοι αυτός εκεί κάτω ρε συ.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Να σου πω κάτι, είναι υπόθεση που είναι (ακατάληπτη φράση) λοιπόν.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Ε ωραία.

ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Θέλω να τους μαθαίνω. Να τους μαθαίνω γιατί οταν ρε π....η έχεις κλέψει 100 και σου ζητάνε να δώσεις απ'τα 100 τα 10.

Βάζανε τα λεφτά μέσα στις πόρτες

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια των μελών του κυκλώματος, οι "αδιάφθοροι" της Ελληνικής Αστυνομίας εντόπισαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και πολλές χιλιάδες ευρώ.

Μάλιστα, 7.450 ευρώ βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε κάσα πόρτας υπνοδωματίου.

ειδήσεις τώραεφορίαΑΑΔΕΔΟΥΚέρκυραεκβιασμός