Ελλάδα|15.10.2024 06:40

Θεσσαλονίκη: Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο ίδρυμα αποθεραπείας παιδιών ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για πολύ μεγάλα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό της κρατικής δομής Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΠΘ) «Άγιος Δημήτριος» κάνουν λόγο στο ethnos.gr εκπρόσωποι των εργαζομένων, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να δημιουργούνται προβλήματα στην επίβλεψη και τη φροντίδα των περιθαλπομένων αλλά και να αυξάνεται ο κίνδυνος ακόμα και σοβαρών ατυχημάτων μεταξύ τους.

Σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΑΠΠΘ, Αστέριο Καρανέστωρ, αυτήν τη στιγμή τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχονται σε περίπου σαράντα, με τα μισά από αυτά να αφορούν τον τομέα της φροντίδας των περιθαλπομένων.

Μάλιστα, όπως λέει, δε δόθηκε καμία λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους προς το αρμόδιο υπουργείο, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τις εκάστοτε διοικήσεις του ιδρύματος.

«Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει με διάφορα έγγραφα προς το υπουργείο ότι το προσωπικό της δομής δεν επαρκεί σε αριθμό αλλά, δυστυχώς, δεν ξεκίνησε καμία ουσιαστική διαδικασία ενίσχυσης. Ούτε οι εκκλήσεις και οι πιέσεις των εκάστοτε διοικήσεων είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι είμαστε τόσο λίγοι σε αριθμό, που βρισκόμαστε κάτω από τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας του ιδρύματος. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον είκοσι άτομα στον τομέα της φροντίδας, ώστε να λειτουργεί αυτή αξιοπρεπώς και άλλα είκοσι άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως οδηγούς, συντηρητές και τα λοιπά. Η έλλειψη ατόμων δημιουργεί προβλήματα στη σωστή επίβλεψη και φροντίδα των περιθαλπομένων αλλά και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Ένα παιδί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ή να πάθει μία κρίση. Δεν είναι δυνατό να είσαι ταυτόχρονα σε δύο μέρη», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καρανέστωρ.

Κατά τον ίδιο, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των εργαζομένων, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδιες αλλά και να κόβονται τα νόμιμα ρεπό τους.

«Αυτήν τη στιγμή τα χρεωστούμενα ρεπό φτάνουν στα τριάντα ανά άτομο, ωστόσο, υπάρχουν και εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται ακόμα και περισσότερα από εκατό ρεπό. Περνάμε ολόκληρη τη ζωή μας εδώ. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε προσωπική ζωή», λέει ο κ. Καρανέστωρ.

Η διοίκηση του ιδρύματος

Μιλώντας στο ethnos.gr η πρόεδρος του ΠΑΑΠΠ Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και σημειώνει ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Όταν μιλάμε για προνοιακές δομές, με άτομα με πολύ βαριά και απαιτητικά περιστατικά, θεωρώ ότι ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι, όσο προσωπικό κι αν έχουμε. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο, το οποίο γνωρίζει το πρόβλημα και μας συνηγορεί. Ήδη έχει δοθεί εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου σε 67 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι. Μάλιστα, μπορεί να δοθεί νέα παράταση και τη νέα χρονιά. Επίσης, αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρυσι η χρηματοδότηση προς τη δομή μας, αφού από τα τέσσερα ανέβηκε στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Μόλις ολοκληρωθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες, θα πάρουμε κι άλλο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα καλυφθούν οι ελλείψεις. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω προσωπικά το κάθε θέμα και θέλω να σημειώσω ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», ανέφερε στο ethnos.gr η κ. Κοσμοπούλου.

«Ψευδές το δημοσίευμα»

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, το οποίο κάνει λόγο για ίδρυμα - κολαστήριο, στο οποίο δεκάδες τρόφιμοι ζουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, δεμένοι με ιμάντες ή κλειδωμένοι σε κλουβιά και πολλοί από αυτούς είναι γυμνοί και σκελετωμένοι από την αφαγία, ο κ. Καρανέστωρ τόνισε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα συνόδευσε και με φωτογραφίες γυμνών και σκελετωμένων τροφίμων το ρεπορτάζ της

«Δεν ισχύει τίποτα απ' όλα αυτά. Δεν υπάρχουν κλουβιά, ούτε τρόφιμοι δεμένοι με ιμάντες. Ένα παιδί είναι καθηλωμένο εδώ και πολλά χρόνια και με εντολή ψυχιάτρου το έχουμε δεμένο με ιμάντες, για να μην επιτεθεί σε άλλους τροφίμους ή κάνει κακό στον εαυτό του. Όποτε βγάζουμε τους ιμάντες, μετά από δέκα λεπτά αυτοτραυματίζεται. Επίσης, τα κλουβιά που αναφέρει το δημοσίευμα, είναι μεγάλα πάρκα, όπως αυτά που έχουν τα νήπια. Βάζουμε κάποιους τρόφιμους εκεί, σε κοινόχρηστους χώρους, για να τους ελέγχουμε καλύτερα. Το παιδί που φαίνεται πολύ αδύνατο στη φωτογραφία, παλαιότερα είχε νοσηλευθεί με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο και έχασε κιλά. Όταν ήρθε πάλι στη δομή μας, άρχισε να τρώει και πλέον είναι φυσιολογικός στα κιλά. Παλαιότερα είχαμε ένα τρόφιμο, που από μόνος του ήθελε να κυκλοφορεί γυμνός», σημειώνει ο κ. Καρανέστωρ.  

εργαζόμενοιπαιδιάΘεσσαλονίκηίδρυμαΆγιος ΔημήτριοςΑμεΑ