Ελλάδα|15.10.2024 11:05

Στον «πάγο» αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα: Σωροί σκουπιδιών και αλλεπάλληλα «μπαλάκια» ευθυνών

Newsroom

Στον «πάγο» είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα, και ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, με τους κατοίκους να είναι οργισμένοι για την κατάσταση αλλά και τους τόνους σκουπιδιών που υπάρχουν και τα προβλήματα που μπορεί αυτά να προκαλέσουν αν πλημμυρίσει το σημείο. 

«Κανένα έργο δεν έγινε σε 5 ρέματα» καταγγέλλει κάτοικος 

«Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν προχώρησαν ποτέ επί της ουσίας, γίνανε έργα αποσπασματικά. Η προκήρυξη έγινε μετά από 1,5 χρόνο της πλημμύρας του 2019. Ξεκίνησαν μετά από τρία και κάτι χρόνια να γίνονται έργα, τα οποία είχαν προσανατολισμό να προστατέψουν την Ολυμπία Οδό, όπως το ρεύμα της Πίκας, που έγινε η μεγαλύτερη καταστροφή και άλλα 5 ρέματα που δεν έγινε τίποτα. Και έγινε ένας παράδρομος, ο οποίος πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κάτω Κινέτα», αναφέρει ο Αντώνης Κοροζάνης, κάτοικος της περιοχής.

Σκουπιδότοπος 

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το OPEN, αντί για αντιπλημμυρικά, η περιοχή έχει γεμίσει σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα.

«Αυτό το σημείο μαζεύει από 2-3 ρέματα νερό και είναι κάτω από την εθνική οδό. Έχει κλειστούς τάφρους, δεν περνάει τίποτα και όταν έρχονται τα νερά από πάνω, βρίσκουν αυτά τα σκουπίδια κάθε φορά. Ρίχνουν τις ευθύνες στους κατοίκους πως τα ρίχνουν εδώ αλλά δεν γίνεται καμία διευθέτηση να μην ρίχνονται εδώ τα σκουπίδια», τόνισε ο Κοροζάνης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κινέτας.  

«Η περιφέρεια αναφέρει πως υπάρχει μια μελέτη για διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων στην περιοχή. Την ακούμε και ποτέ δεν την έχουμε δει στο σύνολό της, και δεν έχει γίνει πράξη αυτή η μελέτη. Επειδή οι ευθύνες εδώ πάει το μπαλάκι από τον έναν στον άλλον, ακούγοντας πολλές φορές στη χώρα τι γίνεται, πρέπει να σας πω πως η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος, δεν πρέπει να ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, πρέπει όλοι μαζί να την αναλάβουν», τονίζει.

«Απαιτούνται χρόνοι για τα έργα» - Τι απαντά ο δήμαρχος Μεγάρων 

Ο δήμαρχος Μεγάρων, Παναγιώτης Μαργέτης δήλωσε στην εκπομπή πως «είναι γεγονός πως οι πλημμύρες της Κινέτας ήταν ένα γεγονός που δημιούργησε πολλά προβλήματα. Από το ’19 που έγινε η μεγάλη πλημμύρα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ρέματος της Πίκας και έχουν γίνει τα έργα. Τα υπόλοιπα ρέματα που λέει ο κ. Κοροζάνης, έχει δίκαιο. Είναι σε εξέλιξη η μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων και η κατασκευή δεν έχει ξεκινήσει καν. Δυστυχώς, είναι οι δυσκαμψίες που έχει το ελληνικό δημόσιο και οι χρόνοι που απαιτούνται να ολοκληρωθούν κάποια έργα. Το πρόβλημα θα πέσει στις πλάτες των κατοίκων και όλων των αιρετών που έχουν την ευθύνη. Δυστυχώς, αυτοί είναι οι χρόνοι».

«Θα τα μαζέψουμε τα σκουπίδια»

Ερωτώμενος για τις τραγικές εικόνες με τα σκουπίδια, ο δήμαρχος αναφέρει πως «η καθαριότητα σε μια περιοχή και σε έναν δήμο, είναι ευθύνη και του δήμου και των πολιτών. Είναι γεγονός πως τα πράγματα δεν είναι άριστα. Και στο συγκεκριμένο σημείο, ο δήμος έχει παρέμβει πάρα πολλές φορές. Έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των πολιτών πως στο συγκεκριμένο σημείο πετάνε ότι βρούνε. Μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε επέμβει πάρα πολλές φορές. Τι να κάνουμε, να βάλουμε κάμερες; Αν βάλουμε τότε θα μας κατηγορούν επίσης».

«Θα μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια. Την άλλη εβδομάδα θα έχει καθαρίσει», δεσμεύτηκε ο δήμαρχος.

Ερωτώμενος για τους τάφρους που είναι κλειστοί όπως καταγγέλλει ο κάτοικος, ο κ. Μαργέτης απαντά «αν είναι αρμοδιότητα του δήμου, θα το δούμε. Πάντως ο καθαρισμός έχει γίνει από την περιφέρεια και έχουμε παρέμβει όπου μπορούμε».  

Κινέταπλημμύρεςέργαειδήσεις τώρααντιπλημμυρικά έργα